Antonín Vojtek - malíř jižní Moravy

Novinky

strana 11 / 200
  <<   <   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   >   >>  

říjen312013
Už jen pár dní...neváhejte !

Velmi úspěšná výstava Žena a šperk pomalu končí...neváhejte a přijďte se podívat! Rozhovor s N. Cyprisovou a A. Vojtkem připravila TV Fenix a fotografie Renata Hasilová. Děkujeme všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu výstavy !

Galerie 99

říjen272013
...kalendář představen ve V. Pavlovicích

...je tady, je mezi lidmi a věříme, že potěší každého milovníka jižní Moravy,každého patriota, všechny příznivce umění, protože tentokrát se sešla na podiu také úžasná trojice osobností jižní Moravy - malíř Antonín Vojtek, zpěvák Jožka Černý a spisovatel Jan Kostrhun.

Ať vás obrazy kalendáře potěší v novém roce 2014 !

Křest ve Velkých Pavlovicích se vydařil.Děkujeme všem, kteří u zrodu nového kalendáře stáli.Jitka a Antonín Vojtkovi

 

UDERENÁ REČ

Dámy a pánové,

vítám vás tady ve Velkopavlovické sokolovně a přeji vám příjemný den. A dovolte, abych se vám vyzpovídal:V naší římskokatolické církvi mají křest celebrovat svatí mužové. V příbuzných církvích jsou možné i svaté ženy. Při této vzácné příležitosti se tady přede mnou vystřídalo již mnoho svatých žen a mužů.

Já tedy svatý rozhodně nejsem. Ale nezbývá nám, než se s tím společně nějak vyrovnat, pokud možno bez nějakého zásadního konfliktu.

Děkuji vám předem...

 

Dámy a pánové,

vážené a milé ctitelky, fanynky, obdivovatelky, podporovatelky a možná i ošetřovatelky a pečovatelky Mistra malíře A.V. a moravského slavíka J.Č.,

 

vážení a milí přátelé obou jmenovaných umělců,

 

doufám, že neprozradím žádné důvěrné výrobní tajemství, když se přiznám, že jsem byl jsem „najatý“ (jak s oblibou říká moravský slavík J.Č.) manažerkou dnešní realizace projektu „ZA STARÚ BŘECLAVÚ“ s podtitulem Kalendář 2014 s obrazy Antonína Vojtka, abych úvodem pronesl údernou řeč v časovém rozsahu 5- nekonečné množství minut.

 

Slovní spojení byl jsem najatý je z hlediska podivínského moravského pravopisu rodu trpného.

Tím je sice řečeno téměř vše, ale přece jenom pro jistotu upřesním jako svoji omluvu, že já tedy rozhodně nejsem iniciátorem, ale obětí onoho tvrdošíjně prosazovaného zvyku zahajovat každou slavnostní akci projevem, a to pokud možno údernou řečí.

 

Bez přípravy takový úkol nezvládnu. Rozhodl jsem se pro přípravu písemnou. Při psaní inspirativního titulu úderná řeč jsem ťukal do klávesnice trošku vedle a následně jsem si po sobě přečetl, že jsem napsal UDERENÁ REČ.

 

A tím je z mého pohledu řečeno už úplně všechno. Ale ještě neuplynul onen najatých časový limit, takže mně nezbývá než pokračovat. A protože jsem životem proškolený, budu citovat z tragického dramatu W.S.

W.S. je pro účely časových obstrukcí velmi vděčný autor. Napsal toho tolik, že méně nadaný řečník – a já su v kategorii méně nadaný řečník velmi zdařilý exemplář naprosto neschopného nenadaného řečníka – tedy W.S. napsal toho tolik, že se z jeho díla může v případě potřeby citovat několik dnů a nocí. Ale nebojte se. Mám ještě tolik zbytků soudnosti, že vás nebudu trápit déle, než je nezbytně nutné. Tak tedy WS.:

„Vymknutá z kloubů doba šílí...

Vždyť kdo by snášel bič a posměch doby,

sprostoty panstva, útlak samozvanců,

soužení lásky, nedobytnost práva,

svévoli úřadů a kopance,

jež od neschopných musí snášet schopný...

BÝT, ČI NEBÝT?!

Ten citát je starší více než čtyři sta let. A mně se jeho smysl mnohokrát vybaví při četbě denního tisku, při sledování televizních programů. A řekl bych, že nejsu sám, ba přímo troufale bych si posteskl, že podobný pocit čas od času přepadne každého z nás.

 

A možná právě proto jsme se tady sešli.

 

A možná právě proto jsme sem přišli do sokolovny ve Velkých Pavlovicích za Starú Břeclavů, abychom se nechali konejšivě a léčivě a povzbudivě pohladit obrazy Mistra A.V. a písničkami Moravského slavíka J.Č.

Ať si doba vymknutá z kloubů jak chce šílí, tady jsou s námi přítomny obrazy zemského to ráje napohled, tady jsou melodie a slova lidových písní, které nám rozumějí a kterým tedy i my rozumíme.

 

Oba pány umělce znám již několik desítek let. Mistra A.V. jsem poprvé osobně poznal v jeho podzemní garáži nad Hustopečemi. Nevím, jestli mu ta garáž byla vyhnanstvím nebo vysvobozením, ale každopádně mu ta garáž byla domovem i ateliérem. Řeknu vám, nebyla to tenkrát pro Mistra A.V. žádná velká idyla. A potom, již přece jenom v poněkud lepších časech, kdy on byl mým sousedem, jsme spolu sedávali v mém podivínském vinařském podzemí a vedli jsme takové i makové řeči.

 

Moravského slavíka J.Č. jsem poprvé osobně poznal v době, kdy ještě jezdil na ta svoje „najatá vystoupení“ v nákladním automobilu značky Avia, který si vlastnoručně přestavěl z nákladního na obytný. A také jsme spolu vedli takové i makové řeči, které se rozhodně nevedou na nasvíceném jevišti, kde jsem konec konců také býval jeho častým hostem, dokud mě pro nediscpinovanou neschopnost nezapudil...

Jen tak mimochodem: Jeho smysl pro pořádek a disciplínu, když je člověk „najatý“, byl jednou z hlavních příčin, proč jsem musel před více než dvaceti lety urychleně vstoupit do svazku manželského.

 

Bylo mi ctí a potěšením, že mně tito dva ústřední pánové našeho dnešního setkání dovolili vstoupit do jejich třináctých komnat všedního každodenního života a prožívat s nimi nejen slávou a obdivem naleštěné chvíle úspěšných vernisáží nebo potlesku na ozářeném jevišti.

Znám je tak i onak a oni znají mě. Mě tedy znají spíše onak, jak jsem již decentně naznačil, ale protože mě zatím ještě vedle sebe přece jenom jakž takž snášejí, tak možná přece jenom nejsu zase až tak špatný, jak si o sobě myslím. A nejen za to mám je rád.

 

A protože je mám rád, tak je nemohu chválit. To by jim neprospělo, jako to neprospěje žádnému umělci.

 

A protože je mám rád, tak je nemohu ani hanět. To by zase neprospělo mně. Právě proto jsem si pomohl W.S. Ale stejně si neodpustím, abych neocitoval sám sebe, co jsem napsal na bukletu desky J.Č. „Moje koně vrané“ někdy před deseti roky:

 

„Bývali jsme šohaji bujní jako vraníci,

než se z nás stali rozvážní staříci,

ale ještě stále si s chutí umíme zazpívat...“

 

Já vím, že to není nic moc, takže zpátky k W.S., aby byla vyklenuta barevná duha dramatického oblouku:

„Vymknutá z kloubů doba šílí,

však Hamlet zrodil se,

aby napravil ji...“

 

Jižní Morava zrodila Mistra A.V. a Moravského slavíka J.Č. Ani Hamlet za těch čtyři sta let dobu nenapravil, ani oni dva ji nenapraví. To by bylo proti přírodním zákonům. Ale činí nám tu dobu příjemnější a radostnější a vlídnější a spravedlivější, což je podle mého názoru ještě více než dost.

 

Je to šťastné spojení. – Obrazy A.V. se podobají moravským lidovým písničkám, lidové písničky v podání J.Č. se podobají obrazům A.V.

 

Na plakátku k dnešnímu dnu je dominantní obraz Mistra A.V., na něm všestranně léčivá divizna velkokvětá, voda a Pálava, a ještě Moravský slavík J.Č. – tedy klíčové dominanty našich domovů na Jižní Moravě.

 

A protože ten kalendář začne platit až v roce 2014, tedy v čase budoucím, který je vždycky spojen s nadějí, dovoluji si pokřtít ten čas budoucí ve jménu toho, aby ten čas budoucí byl přinejmenším tak příjemný jako čas přítomný dnes a právě tady, aby ten čas budoucí byl ještě lepší než náš čas minulý.

 

Jan Kostrhun 2013

říjen242013
Dar pro aukci Nadace Veronika

Snažím se pomáhat lidem, studentům, přírodě. Nadace Veronika v Brně 23. listopadu 2013 pořádá 11. BENEFIČNÍ AUKCI uměleckých děl. Byl jsem osloven, abych jejich projekt podpořil. Na aukci jsem se rozhodl věnovat olejomalbu U Hraničního zámečku.

Návštěva zástupců Nadace Veronika v ateliéru

Přeji hodně štěstí všem dražitelům. A.V.

říjen142013
Kalendář s obrazy A. Vojtka pro rok 2014

Nový kalendář s obrazy Antonína Vojtka pro rok 2014 bude v prodeji při křtu ve Velkých Pavlovicích, v Galerii 99 v Břeclavi na Slovácké ul., v Galerii A.V. v Břeclavi a také je možné ho zaslat poštou. I letos má tradiční formát A3, kvalitní papír 300 gr.,obsahuje reprodukce obrazů A.V. a fotografie J. Černého, má celkem 10 listů, jeho cena je 250 Kč ( při zaslání poštovné dle aktuálního ceníku pošty, balné zdarma ). Kalendář je sběratelskou záležitostí, výtvarným dílem a jednoznačně propaguje krásu Jihomoravského kraje a to v celé České republice a také v zahraničí.

říjen42013
Křest ve Velkých Pavlovicích

Vážení přátelé a příznivci výtvarného umění, těšíme se na vás 26. října 2013 ve Velkých Pavlovicích od 10.30 hodin. Jsme rádi, že jsme pro vás mohli připravit další setkání s významou osobností - se zpěvákem J. Černým. Bude to zase nové a netradiční, věříme, že se uvidíme. S úctou Jitka a Antonín Vojtkovi

září192013
Originální šperk RICO BRILLO Nikoly Ciprysové a Antonína Vojtka

Slavnostní vernisáží 18. září 2013 jsme zahájili prodejní výstavu

Žena a šperk stříbrných šperků Nikoly Ciprysové a šperků dřevěných malíře Antonína Vojtka, v kulturním programu se představila Lenka Minaříková a Ruth Káňová.

Autorka tvoří své šperky ze stříbra a často je obzvláštňuje polodrahokamy. Její tvorba je, jak jinak – je to mladá šperkařka, ryze moderní. Šperk pro ni znamená abstraktní tvoření s citem pro vkus a estetiku.Nikola Ciprysová navázala spolupráci se zlatníkem Vlastimilem Baťkou a spojení její návrhářské tvorby, její touha projevit kreativní cítění, svedla jejich cesty k založení značky RICO BRILLO.Vysoce kvalitně zhotovený šperk a důraz na detail je synonymen této značky. Hlavní předností těchto šperků je také fakt, že se jedná vždy o jediný originál, který nese svůj vlastní název.

Její autorskou výstavu doplňuje křehkými kresbami žen a dívčích tváří malíř Antonín Vojtek. Kresby doplnil novou kolekcí dřevěných šperků. Zkusil několik materiálů jako mahagon, eben, juniperus. Věrný zůstává jalovci americkému, který přivezli před staletími Lichtenštejnové z Ameriky a vysadili ho do lednického parku. Toto dřevo je vskutku „šperkovní“, sametově hladké, tvárné, přiměřeně tvrdé a má hedvábný lesk.

Přijďte se podívat, kombinace stříbro versus dřevo je zajímavá, vede k zamyšlení a určitě ilustruje také vývoj šperku ve společnosti. Současná společnost touží stále více po uměleckém či ateliérovém šperku, po šperku s nezaměnitelným rukopisem autora.

září182013
Žena a šperk

Žena a šperk 18.9. – 11.11. 2013.

Galerie 99 zve milovníky umění na vernisáž stříbrných šperků Nikoly Ciprysové.

Středa 18. září 2013 v 17 hodin.

Antonín Vojtek

Stříbrné šperky doplní komorní tvorba Antonína Vojtka. Nikola Ciprysová patří do mladé generace odvážných a moderních tvůrců. Její stříbrný šperk, doplněný často ušlechtilými kameny, je určen všem, kteří mají rádi neotřelou krásu, která je zakotvena v originální abstrakci. Galerie 99 zvolila tvorbu debutující autorky, která určitě zaujme svou moderností. Antonín Vojtek doplní její výstavu kolekcí nových kreseb s náměty ženské tváře a ženského těla. A také menším souborem šperků z ušlechtilého šperkovního dřeva z juniperů lednického parku.

Nikola Ciprysová

červenec102013
Abstrakce

Zahájení ve středu 10. července 2013 v 17 hodin. Svá nefigurativní díla vystaví Banasiková Blanka – Břeclav, Mráz Miroslav - Břeclav, Skála Zdeněk – Břeclav, Uhrín Miloš - Rakvice, Vojtek Antonín – Břeclav a další.

Galerie 99 v průběhu 13 let své činnosti opět připravuje další kolektivní výstavu na téma abstraktní tvorba. Můžete shlédnout tvorbu autorů, kteří malují (tvoří) svá díla, která působí na city, na duši. Díla, která oslovují ty, kteří se chtějí hluboce zamyslet a vystavená díla „prožít“.

Abstrakce je v umění přítomna delší dobu (např. v islámské kultuře, kde je zapovězeno zobrazovat živé bytosti). Na začátku 20. století, s rapidním vývojem nových výtvarných stylů, vzniklo několik z nich, u kterých je abstrakce jejich definujícím aspektem. Druhá polovina 20. století je pak v kontextu abstraktního umění typická pro přidávání i ostatních než výtvarných uměleckých forem k abstrakci.

A.V.

Výtvarníků je kolem nás mnoho, abstraktní tvorbou se zabývá menší část z nich.

Na výzvu, kterou galerie uveřejnila, se měli možnosti přihlásit.

Řada diváků se domnívá, že abstrakce pro ně není, že jí nerozumí. Domníváme se, že je pro každého, kdo má rád tajemno a je citlivý, divák je umělcem vtahován do jeho tvorby. Takových lidí je většina. Těšíme se na vaši návštěvu.

Prodejní výstava potrvá do 10. září 2013.

Krátkou reportáž najdete na TV Fenix

červen302013
Návrat do Lednice

Milí návštěvníci, v Lednici jsem dlouhá léta žil a mám na toto město nezapomenutelné vzpomínky. Bydlel jsem na zámku, v parku znal každý strom...

Přijeďte se podívat, je to nádherné místo, které vás okouzlí.

Pozvání k uspořádání výstavy do ****Spa hotelu Miroslava jsem s radostí přijal.

vernisáž

Výstava obrazů je pro vás ke shlédnutí kdykoliv po celé léto. A.V.

červen302013
Lednice - výstava Antonína Vojtka

****SPA HOTEL MIROSLAVA uspořádá pro letní měsíce výstavu obrazů Antonína Vojtka. Slavnostní zahájení výstavy proběhne u příležitosti oslav zahájení činnosti hotelu a jeho ročního působení v Lednici v neděli 30.6.2013. Jste srdečně zváni. Výstava potrvá do konce září.

červen32013
ABSTRAKCE

Kolektivní výstava obrazů, tentokrát ABSTRAKCE.

Abstraktní umění.

Abstraktním umění se nazývá umění nefigurativní. Toto umění nechce zobrazit konkrétní skutečnost, ale chce působit na city člověka, chce vyvolat umělecký zážitek. Snad by se dalo říct, že abstraktní umění chápou více ti, kteří se o výtvarné umění více zajímají. Nicméně, city má každý člověk a krásné zážitky rád každý prožívá. Tato výstava bude tedy pro všechny.

Výzva: Galerie 99 dá možnost vystavit svá abstraktní díla výtvarníkům, kteří se přihlásí do 15. června 2013.

červen32013
Pozvání na výstavu...

Vážení návštěvníci, přijměte pozvání na aktuální výstavu obrazů v Galerii 99.

Vernisáž nám připomínají fotografie Renaty Hasilové, které najdete zde. Těší se na vás autoři M. Hladná + J. Doležal a Galerie 99 Břeclav.

Výstava potrvá do 9. července 2013.

květen102013
Výstava M. Hladná + J. Doležal = zahájena

Výstava obrazů Marie Hladné a Jiřího Doležala byla zahájena.Využijte příležitosti seznámit se s tvorbou autorů, kteří ještě nebyli v Břeclavi představeni. Jarní vernisáží nás provedl a úvodního slova se ujal Martin Foretník, zpěvem chansonů setkání s uměním obohatil Nathaniel Filip, na klavír hrál Alexander Döme.

Těšíme se na vaši návštěvu, připravili jsme výstavu pro vás !

autoři a Galerie 99

květen92013
M. Hladná a J. Doležal...životní energie dvou umělců z Brna

Kytice pro jubilanta - M. Hladná

Těšíme se na setkání s Vámi při vernisáži výstavy obrazů 9. května 2013 v 17 hodin dvou umělců z Brna - M. Hladné a J. Doležala.

J. Doležal

 

MARIE HLADNÁ - M. Hladná ( 1937 ), je podobně jako její bratr Alois Mikulka, všeobjímající člověk. Je to citlivá umělkyně. Takové bývají spisovatelky, malířky a grafičky.

Výtvarný obor vystudovala u prof. Fr. Mervarta, akad. malíře Karla Jílka, u Emanuela Hrbka. Výtvarné činnosti se věnovala celý život. Svou citlivou duši vkládala do svých obrazů. Maluje pocity, maluje příběhy. Její obrazy to je její život. Stejně jako je život rozmanitý, je i její tvorba rozmanitá. Jednak barevností a také výtvarným ztvárněním. Její dílo osciluje od reálna, přes naivismus, až po surrealismus. Obraz je tehdy kvalitní, když donutí diváka se u něj zastavit. Obrazy Marie Hladné mají tu moc, tu sílu. Její obrazy působí na duši člověka, vydávají svědectví o jejích prožitcích.

 

JIŘÍ DOLEŽAL – J. Doležal ( 1933 ) vystudoval střední Umělecko – průmyslovou školu v Brně u prof. Ranného a Chatrného. Později Umělecko- průmyslovou školu v Praze u prof. Fišárka. Věnuje se figurální a krajinné tvorbě. Své schopnosti předává dál svým žákům a pracuje jako lektor výtvarných kurzů. S Marií Hladnou jsou spřízněné duše. Mají podobný výtvarný názor. I on maluje své niterné prožitky, hledá tajemno v portrétech. Zajímají ho lidské charaktery, které prozrazuje lidská tvář. Jako učitel výtvarné výchovy ovládá v celé šíři výtvarné techniky a tato skutečnost se promítá do jeho volné tvorby.

Galerie touto výstavou potvrzuje svou filozofii, která trvá 13 let. Vystavujeme tvůrce s velkou erudicí , s velkým citovým nábojem, charakterní umělce.

květen62013
...a ještě Hustopeče

autogramiáda

Hustopečská televize
 

Milí přátelé a příznivci umění, víme, že mnozí viděli a slyšeli málo...za fotografie děkujeme Rence Hasilové a video TV FENIX.Děkujeme za skvělou atmosféru ! Jitka a Antonín Vojtkovi s Julií

Gabriela Vránová- její přednes byl nepřekonatelný

...Přijela z Prahy televize Barandov, vernisáž navštívila také Hustopečská televize najděte si čas asi 12.15h.- Hustopečský magazín č. 207 z 3.5. 2013.

duben282013
Hustopeče - výstava zahájena a kniha pokřtěna

Julie a Antonín Vojtkovi

Za přítomnosti přátel, milovníků umění a vzácných hostů jsme zahájili novou výstavu obrazů Antonína Vojtka a Julie Vojtkové v MMG v Hustopečích.

Gabriela Vránová

Atmosféra byla skvělá, děkujeme za návštěvu !

Julie, Jitka a Julie Vojtkovi

Křest knihy J.V. Co si vyprávějí...

Knihu Co si vyprávějí... můžete získat v Galerii 99 Břeclav, na objednávku ji zasíláme také poštou.

duben282013
Městské muzeum a galerie Hustopeče

Vážení přátelé a příznivci výtvarného umění. Rád se vracím do Hustopečí, v neděli 28. dubna 2013 zde bude zahájena moje výstava z nové tvorby. Pozvání k vystavování dostala také dcera Julie. Přijďte se podívat, připravíme překvapení. A.V.

Hustopečská fontána

S radostí oznamujeme, že vernisáž výstavy bude spojena s návštěvou Gabriely Vránové, která pokřtí nově vydanou knihu Julie Vojtkové CO SI VYPRÁVĚJÍ...

Pozvání k vystoupení přijali manželé Lenka a Miroslav Zichovi se synem Ondřejem. Lenka Zichová ( členka Filharmonie Brno ) a Miroslav Zicha ( pedagog JAMU Brno ) přednesou část z Dua pro housle a violoncello Bohuslava Martinů, dále se synem Ondřejem výběr z duet pro dvě violoncella od Friedricha Kummera

Více na pozvánce. Těšíme se na setkání s vámi !

duben192013
CO SI VYPRÁVĚJÍ - čeká na křest a čtenáře

Tak a je to! Kniha je na světě a čeká na vás, laskavé čtenáře. Máme z ní radost, o kterou se rádi rozdělíme.

Znám jen pár autorů píšících pro děti, kteří umí do svých knížek dát nejen srdce, ale i duši. Jsou to ti, kteří si tu svou, dětskou dokázali uchovat.

Julinka Vojtková nemusí nic uchovávat, ona ji ve svých jedenácti letech má! Čistou a plnou bohaté fantazie. Když jsem si přečetla na jeden zátah její k tisku připravenou knížku „CO SI VYPRÁVĚJÍ…“, kterou si i sama ilustrovala, byla jsem dojatá. Prostřednictvím Julinčiných barevných představ, vždyť je i malířka, jsem se dostala i já do svého téměř zapomenutého světa dětského snění.

Všem maminkám a tatínkům, ale hlavně dětem vzkazuji: „Přečtěte si Julinčino VYPRÁVĚNÍ, třeba k němu přidáte i to své. Julinka vás k tomu přímo vybízí.“

Já tedy její „volání“ určitě vyslyším.

Julinko, děkuji Ti z celého srdce za očistnou koupel, kterou jsi mi umožnila.

Máš u mne jedničku s hvězdičkou.

Marie Hladná, malířka a spisovatelka

duben82013
CO SI VYPRÁVĚJÍ - Julie Vojtková

Nová kniha CO SI VYPRÁVĚJÍ - napsala a ilustrovala Julie Vojtková - je již v tiskárně. Za pomoc při jejím vzniku děkujeme Mgr. M. Minaříkové a všem, kteří s námi spolupracovali.

Věříme, že bude inspirací pro další děti a rodiče. Jednotlivé příběhy jsou přeloženy do anglického, francouzské a německého jazyka. Přijďte se podívat na vernisáž 28. dubna 2013.

březen232013
MEDICIMBAL má nové CD

R. Veverka a Bára Špotáková křest kalendáře v H. Bojanovicích v 2009

Hlas a srdce na dlani, cimbál v nové dimenzi, jiskrná rytmika,

publikum ve hře, zkrátka nový vítr z Moravy.

R. Veverka a J. Černý na křtu kalendáře pro rok 2013

Vážení přátelé, již mnoho let nás provází přátelství s Romanem Veverkou, který je zpěvákem a cimbalistou Medicimbalu. Pravidelní návštěvníci našich akcí je dobře znají. V Hustopečích 23. března 2013 na Slavnostech mandloní pokřtila jejich nové CD zpěvačka Bára Basiková.

Hustopeče 23. března 2013

Byli jsme tam také...a novému CD přejeme hodně štěstí a vám příjemný poslech písní, které posluchače vždy rozehřejí :-)

Koupit si ho můžete zde.

březen132013
K.Beneš a J. Blažek

Výstava grafických děl dvou akademických malířů K. Beneše a J. Blažka, kteří žijí v Praze, ale jejich kořeny naleznete na jižní Moravě.

J. Blažek

Prodejní výstava potrvá do 3. května 2013.

K. Beneš

Malou ukázku z jejich díla najdete v krátké reportáži TV FENIX, které děkujeme za spolupráci.Těšíme se na setkání s vámi.

březen42013
...a je tady - rozhovor Satisfakce

z ateliéru...poslední se zimním motivem

Vážení návštěvníci,milí přátelé rozhovor pro Satisfakci najdete zde. Příjemné zastavení v krásném předjaří. A.V.

leden292013
Návštěva redaktora M. Maška v ateliéru

Setkání s novinářem a PR specialistou Mgr. et Mgr. M. Maškem se zařadilo k těm příjemným chvílím všedního dne.

Rozhovor uveřejní lifestale magazín Satisfakce. A.V.

leden102013
...když nebude konec světa...

Milí přátelé a příznivci výtvarného umění, pokud nebude konec světa, oslavím v tento den 79. narozeniny...potom už mě čeká osmička. Ve čtvrtek 10.1. 2013 se těším na setkání s Vámi v Galerii 99 od 14 hodiny...až do konce. A.V.

10.1. 2013 připíjím všem na zdraví !

...konec světa nenastal, děkuji všem gratulantům a připíjím na zdraví ! Udělali jste mi radost. A.V.

Břeclavsko

leden82013
Grafika Jiří Anderle

Jiří Anderle

Jiří Anderle, pražský akademický malíř, bude od 8. ledna 2013 v G 99 představen svou grafickou tvorbou. Od roku 2006 je Jiří Anderle nositelem Medaile Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Jiří Anderle je významný český malíř a grafik, jehož rozsáhlé dílo si získalo věhlas a prestižní ocenění doma i v zahraničí. Jeho tvorba je zastoupena ve sbírkách nejpřednějších světových muzeí a galerií. Od roku 1964 buduje unikátní rozsáhlou sbírku primárního umění Afriky, kterou daroval veřejnosti.

Anderle je zejména grafik, ale také malíř, cestovatel a sběratel afrického umění. V Praze v Pelleově vile má stálou výstavu svých děl, sbírku plastik a soch z Afriky. Galerii 99 v Břeclavi se podařilo pro návštěvníky připravit ojedinělou a rozsáhlou kolekci grafik. Výstava grafiky potrvá do 8. března 2013.

Jiří Anderle

Kdosi moudrý řekl, že malíř celý život maluje v podstatě jeden obraz. Je-li tomu tak, mým obrazem, mým vnitřním modelem je lidská tvář. Čím déle se tímto tématem zabývám, tím silnější mám dojem, že množství forem, kterými lze tento motiv vyjádřit, je snad bezbřehé. Jiří Anderle

Dům U Kamenného zvonu Praha

leden22013
Klapka pro rok 2013

...je letitou tradicí malíře Antonína Vojtka , že první den v roce věnuje malíř A. V. část volného času malování.

Na Nový rok 1.1. 2013 dokončil malíř A.Vojtek novou klapku pro Minisalon, který je součástí festivalu filmů pro děti ve Zlíně. Dnes jde již o prestižní a světově unikátní ‚MINISALON – filmové klapky‘, doprovodnou akci zlínského festivalu. V posledních letech se těší značnému zájmu médií, hostů, diváků i sběratelů výtvarného umění. Výtěžek z dražby je každoročně věnován Filmové škole Zlín. Tato finanční podpora pomáhá realizovat vybrané snímky filmařských nadějí, vzešlých z této školy. Řada z nich se s úspěchem prezentuje na mnoha filmových festivalech doma i ve světě.

Na klapku A.V. opět zachytil jihomoravskou krajinu, kterou ve své tvorbě soustavně propaguje a je jeho celoživotní múzou.

leden22013
Rok 2012 se krátí... PF

Vážení návštěvníci, milí přátelé, rádi bychom Vám všem popřáli do nového roku 2013 vše dobré, hlavně pevné zdraví a kousek štěstí. Partnerům děkujeme za podporu při naší práci a se všemi se těšíme na další setkání.

S úctou Jitka a Antonín Vojtkovi

prosinec312012
Vánoční čas v Galerii 99

Pro toto období nabízí galerie velký výběr výtvarných děl a také tradiční vánoční setkání.

vánoční setkání 2012

Přijďte se podívat a vybrat...

vánoční setkání 2012

prosinec112012
J. Vágner - Medicimbal - křest kalendáře - video

J. Černý a Medicimbal

Vážení návštěvníci virtuální, dnes máte možnost přiblížit si průběh křtu kalendáře A.V. 2013.

Milí přátelé a příznivci, kteří jste přišli do břeclavské synagogy, děkujeme za milou atmosféru...video pro nás připravila Renka Hasilová. Děkujeme!

prosinec22012
...střípky...

kniha Tišnov v obrazech

Jak jde čas, věnuji se dalším činnostem...jsou to besedy se studenty, podporuji různé projekty...také aukci ART - ANTROPO -ARCHEOLOGICKÝCH PODIVUHODNOSTÍ pro KLINIKU DĚTSKÉ ONKOLOGIE FAKULTNÍ NEMOCNICE V BRNĚ, kterou pořádá ÚSTAV ANTROPOLOGIE PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTY MASARYKOVY UNIVERZITY...knihu Tišnov v obrazech a slovech...počin Česko dnes - kalendář výtvarné kultury 2013...

nebo zařazení do knihy spisovatele J.A. Krystka...atd. A.V.

listopad222012
Ohlédnutí za křtem kalendáře 2013

...květinovou štafetu předala Martina Štěpánková

...pozdravit a zazpívat přišel moravský slavík J.Černý
 

Každý z návštěvníků si odnesl své zážitky. Více mohou připomenout také fotografie, reportáže a rozhovory.

Vladislav Bláha - světový kytarista a jeho nová kniha Dějiny kytary

Setkání se neslo v krásném a přátelském duchu...

listopad172012
Kalendář Břeclavsko... slavnostně pokřtěn rybářem Jakubem Vágnerem

Jakub Vágner a Jiří Zahrádka
 

Kalendář s obrazy A.V. pro rok 2013 Břeclavsko - kraj rybníků, tůní, jezer, kraj řeky Dyje byl dnes slavnostně v břeclavské synagoze pokřtěn Jakubem Vágnerem. Začínáme nová setkání, tentokrát se zajímavými muži. Věříme, že takové setkání obohatí nejen nás, ale i naše přátele a příznivce umění. Jakub byl nesmírně příjemný a vnímavý host...těšíme se připravované "fotovideo", které mnohé napoví.Do nového roku 2013 vám přejeme, aby si každý z vás chytil svou zlatou rybku, která mu splní jeho přání.

Květinovou štafetu na kole Jakubovi předala trojnásobná mistryně světa v krasojízdě na kole M. Štěpánková- Trnková, rozhovor vedl Dr. J. Zahrádka, úžasnou atmosféru navodil Medicimbal ( www.medicimbal.cz ) a kytarista Vl. Bláha, mezi hosty byl také zpěvák J. Černý, za fotografie děkujeme ing.R. Hasilové a více jich naleznete zde. ...a ještě jeden z rozhovorů...a také povídání o Vášni od spisovatele Jana Kostrhuna, dopis od herečky Gábi Vránové a ještě od oštěpařky Báry Špotákové...

 

*

VÁŠEŇ ZA ČASŮ MINULÝCH

 

Vážené a milé dámy, ctihodní pánové a milí přátelé, dovolte,

abych se v tomto chrámu umění zašlých časů vyzpovídal ústy své zpovědnice.

 

Začnu zeširoka:

Gabriel García Márquez, kolumbijský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu, se svého času vášnivě zamyslel a napsal román „Láska za časů cholery“, román o téměř celoživotním čekání na vášnivou lásku.

Protože já jsem pouze pošetilý podivínský písmák, zasmušile a nostalgicky jsem se k této vzácné příležitosti křtu nového kalendáře Antonína Vojtka kmotrem Jakubem Vágnerem zamyslel nad vášní.

 

Vášeň je když něco tak umanutě chcete, když po něčem tak neodbytně toužíte, že musíte udělat úplně všechno, co je ve vašich silách – a někdy až nadpřirozených – abyste toho dosáhli.

Vášeň je když něco chcete tak moc, až prostě musíte.

Vášeň je, když se raději zničíte, než abyste raději před vášní utekli.

 

Pamatuji si na ty dávno minulé časy, kdy jsem byl vášnivým čtenářem. Nebo potom ještě vášnivějším podivínským písmákem. Nebo ještě o něco později vášnivým rybářem. A vrcholem blaha bylo, když se všechny ty tři vášně spojily v jeden vášnivý vodopád času, vášnivý vodopád času prožitého v posvátné blaženosti.

 

V té době jsem osobně poznal Antonína Vojtka. Osobně jsem poznával a poznal, že tak moc musel malovat, že opustil všechny zavedené životní jistoty a stal se z něho vášnivý malíř. A soudě podle jeho nových obrazů a nakonec i podle jeho nového kalendáře na příští rok, vášnivým malířem zůstal dodnes a naštěstí pro nás jeho ctitele to nevypadá, že by ho třeba už zítra ta vášeň malovat opustila.

 

Malovat neumím, ale té vášni rozumím, neboť si na tu svoji písmáckou a rybářskou vášeň ještě matně vzpomínám.

 

Jakuba Vágnera znám jenom zprostředkovaně. Ale z toho, co jsem si o něm a od něho přečetl a co jsem viděl v televizi, soudím, že je tedy ale pořádně vášnivý rybář a vnitřním založením vášnivý dobroduh. A já té jeho vášni také rozumím, neboť si na tu svoji vášeň rybářskou také ještě matně vzpomínám. Jak jsem se koupal v prosinci v ledové Dyji, abych mohl v náruči vynést na břeh více než metrovou štiku jenom proto, abych ji zase vrátil zpátky do vody…

 

Na první povrchní pohled se nám může zdát, že malování obrazů a lov těch největších sladkovodních ryb na naší planetě jsou činnosti naprosto rozdílné a nesouměřitelné.

Mají však společného jmenovatele.

A tím společným jmenovatelem je neutuchající vášeň, neukojitelná žízeň po vášni malovat u Antonína Vojtka, neukojitelná žízeň po vášni lovecké u Jakuba Vágnera.

 

V tichu malíř na plátno maluje otisky své vášnivé duše, v tichu rybář loví svoji vášnivou duši, aby ji zase pustil zpátky do vody, tekoucí tam někam dolů k moři…

 

Myslím, že tolik vášně pohromadě tahle synagoga ještě neviděla.

 

Těšil jsem se, že budu u toho…

 

Bohužel se však mohu jenom vyzpovídat ústy svojí zpovědnice ze svého truchlivého hříchu: Pokud mne se týká, tak vášně již pominuly, zato povinností přibylo.

 

Omluvte prosím moji nepřítomnost.

 

Oběma dnešním hlavním protagonistům upřímně přeji, aby se jejich vášeň nikdy nestala minulostí, ale aby jim ta jejich vášeň vydržela až navěky.

 

Děkuji vám za pozornost. Rozhřeším se sám, pokání si odpykám.

JK

 

 

*

Vážení, milí, vy všichni, kteří jste se dnes dopoledne sešli v nádherné břeclavské synagoze, kde jsem měla tu čest předloni vystoupit při křtu kalendáře pana Antonína Vojtka,

bylo to velmi krásné a dojemné. Pro mě možná až příliš, protože na mne dolehla blízkost rodného kraje mého otce a odchod mých nejdražších.

Letos s vámi být nemohu. Jedna radost vyvažuje jeden smutek, tak už to v životě chodí. S návratem na jeviště Vinohradského divadla mně přibylo mnoho nových povinností, znáte to, jeden nezmůže a nemůže mít všechno. Ale moc a moc vás všechny pozdravuji a věřím, že toto dnešní dopoledne bude zase slavnostní, krásné a veselé!

A také zázračné, tak jako jsou pro mne zázračné obrazy Antonína Vojtka. Pozdravuji Tě, drahý Toníčku, přeju hodně tvůrčích nápadů a sil je uskutečnit! Tobě, Jituško, bez které by nebylo toto všechno, ze srdce děkuji a obdivuji Tě (opovaž se to nepřečíst). Julince vzkazuji, že její ručně malovaný šáteček stále hrdě nosím! Bůh vás všechny opatruj!

Vaše Gabriela Vránová

 

 

*

Milé dámy, milí pánové,

jsem ráda, že vás mohu pozdravit alespoň skrze tento krátký dopis. Bohužel se nemohu zúčastnit slavnostního setkání

s manželi Vojtkovými na jejich tradiční akci, které jsem měla tu čest účastnit se v minulých letech jako kmotra. Dodnes vzpomínám na první nesmělé kontakty a posléze na poněkud složitější komunikaci před mou první účastí na křtu kalendáře. Dnes se musím těmto vzpomínkám zasmát, neboť

jakékoli pocity nejistoty byly zbytečné a toto setkání dalo vznik krásnému přátelství a mému vřelému vztahu k tomuto kraji.

Jakmile jsem se totiž ocitla na přátelské půdě jižní Moravy, všechny předchozí obavy byly tatam. Úžasná atmosféra okamžitě pohltila celý sál a mně přišlo, jako bychom se znali odjakživa.

 

Od té doby uběhlo už pár let, my jsme se stali přáteli a dodnes se velmi ráda do Břeclavi a okolí vracím.

Proto mě dvojnásobně mrzí, že se dnes slavnostního křtu nemohu zúčastnit, jelikož jsem na soustředění ve Špindlerově Mlýně.

Chtěla bych vám všem popřát krásně strávený sváteční den. Kalendáři a jeho kmotrovi přeji jen samé úspěchy a všem lidem, kteří se přišli na křest podívat, aby odcházeli s pocitem, že dobří lidé se mají setkávat.

Tímto bych chtěla poděkovat manželům Vojtkovým, že v sobě opět nalezli sílu na pořádání tohoto křtu, protože je to jistě velmi náročné.

Do roku 2013 bych ráda všem popřála hodně zdraví a co nejvíce krásných chvil se svými blízkými.

Vaše Bára Špotáková

listopad172012
Křtíme kalendář s obrazy A.V. 2013 - letos s Jakubem Vágnerem

Pro rok 2013 připravujeme kalendář s obrazy A.V. a nová setkání se zajímavými osobnostmi. Pro rok 2013 jsme oslovili významného milovníka ryb,vášnivého cestovatele a rybáře Jakuba Vágnera. Kalendář je vydáván v počtu několika set kusů. Jde o reprezentativní a sbírkový dokument, vytištěn barevně na křídovém papíře, gramáž 250 gr., velikost 48 x 33 cm. Tématika : krajina jižní Moravy, obrazy rybníků a řeky, včetně fotografií s rybářem Jakubem Vágnerem.

Křest kalendáře a setkání bude 17. listopadu v 10.30 hodin v břeclavské synagoze. Jste srdečně zváni !

Objednávky kalendářů na telefon nebo mail: vojtkova@vojtek-av.com ,

cena 200 Kč

Jakub Vágner

Jakub Vágner cestuje za rybami a dobrodružstvím téměř do všech koutů světa. Jeho expedice většinou směřují do odlehlých, mnohdy i málo probádaných oblastí naší planety.Je držitelem mnoha zajímavých neoficiálních i oficiálních rybářských rekordů, které sdružuje Mezinárodní asociace sportovního rybolovu IGFA.

Sledovali jsme například jeho televizní vystoupení v Krásných ztrátách.Děkujeme za podporu partnerům a skvělé spolupráci s RH Graphics.

říjen192012
Videa z vernisáže 11.10. 2012 a další

z výstavy...

Vážení návštěvníci, díky spolupráci s fotografkou Renatou Hasilovou vznikají z našich setkání s uměním krátká videa a tady najdete zatím poslední. Kromě RH Graphics také děkujeme za spolupráci všem mediím a rovněž partnerům jednotlivých akcí.Další videa najdete rovněž na TVFENIX.CZ.Těšíme se z Vaší přízně a na další návštěvu.

říjen152012
Vernisáž Surman - Václavovič

Krásný slunečný den doprovázel slavnostní zahájení výstavy soch a obrazů dvou výtvarníků z Hodonína.Sochař Surman i malíř Václavovič se do Galerie 99 vrátili po 10 letech a připravili novou kolekci výtvarných děl.Zveme srdečně do 20. listopadu na návštěvu galerie. Milovníci umění si zde mohou vystavená díla zakoupit.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

říjen112012
Obrazy a sochy - Václavovič a Surman - Hodonín

Připravujeme výstavu malíře Václavoviče a sochaře Surmana, která bude zahájena 11.října v 17 hodin a potrvá 20. listopadu.

září112012
Člověk a krajina - výstava obrazů

Antonín Vojtek při instalaci

Galerie 99 na Slovácké ulici v Břeclavi připravila výstavu obrazů Člověk a krajina, na kterých se většinou snoubí krajina s člověkem nebo jeho činností. Zatímco Antonín Vojtek to spojení vyjadřuje s tělem ženy, pražský Karel Beneš řadí do krajiny šohaje, folklorní tedy národopisné prvky a Antonín Stoják figurální motivy, František Hodonský svým osobitým pojetím zobrazuje krajinu lednického parku. Dalších 8 umělců kolekci doplňuje ojedinělým způsobem a přístupem, který osciluje od litografie zasloužilého umělce Aloise Moravce až po moderní filmovou klapku Marie Plotěné. Myslíme si, že výstava je svěžím obohacením výtvarného podzimu v G 99.

Lednický park - Fr. Hodonský

září62012
Člověk - Auto - Encyklopedie

Práci na různých projektech mám rád , mou tvorbu vždy obohatí. V roce 2011 jsem byl přizván na Líšenský profil Kateřiny Šedé. S velkou radostí spolupracuji opakovaně s profesorem Jaroslavem Malinou. Po Encyklopedii sexuality,erotiky a lásky všech kultur světa je tady další spolupráce. Můžete se s novým projektem také seznámit: Člověk - Auto - Encyklopedie A.V.

A.V.

září62012
Pozitivní noviny - článek- Den s malířem Vojtkem ...

Mám přátele a společný čas je příjemný a obohacující... Tentokrát byl i inspirací k článku do Pozitivních novin. Dobrých zpráv není nikdy dost. A.V.

červenec72012
Návštěva žákyně Evičky

Během letních toulek po Moravě mě navštívila bývalá žákyně Evička. Před 60. lety jsem ji učil v první třídě v Mariánských Lázních. Potěšilo mě to, rád jsem na ni vzpomínal. Z Evičky je paní Eva, z mladého učitele se stal malíř na volné noze. Táňa, jedna z mnoha dalších žáků, vzpomíná :-) na mé učitelování na stránkách Čekanky. Učil jsem rád, s některými žáky se setkám stále...děkuji. A.V.

  <<   <   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   >   >>  

Co nás čeká

MMG Břeclav - výstava 2024 A.V. oslava 90 narozenin
Zahájení výstavy v Havlíčkově vile
Zlín film festival a Salon filmových klapek 2024
Víkend otevřených zahrad 2024
Výstava MGP Prostějov
NAROZENINOVÝ rok Antonína Vojtka

Novinky stručně

GRAND PRIX MOBITEX 2024 STUDENT
Květiny roku - výstava Veroniky Áčové
LEDNÁČEK k narozeninám
Životní jubileum Antonína Vojtka - 90
OBLÁČEK ZAPOMNĚNÍ narozeninový pozdrav A.V.

Všechna práva vyhrazena

Použití pouze s písemným souhlasem autora

Galerii 99 nyní najdete také na facebooku

Videa z akcí

 

Užití cookies

Užití cookies

Navštívíte-li webové stránky vojtek-av.com a kteroukoli jejich subdoménu, jsou na nich v některých případech použity tzv. cookies.

Jedná se o tyto případy:

- Hlasujete v anketě: do cookies je poznamenáno, že jste hlasovali, abyste nemohli v téže anketě hlasovat znovu.

- Nakupujete v e-shopu: do cookies se zaznamenávají údaje z košíku i Vaše osobní údaje, které jsou po potvrzení nákupu opět smazány.

- Čtete články: do cookies se poznamená údaj o kliknutí na článek pro účely statistiky čtenosti článku.

Použití cookies můžete kdykoliv zakázat v nastavení svého internetového prohlížeče. Stránky pak budou fungovat stejně s výjimkou výše uvedených funkcí.
Pro nakupování povolte cookies a javascript

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 8. 4. 2024