Antonín Vojtek - malíř jižní Moravy

Archiv novinek

strana 3 / 799
  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   >   >>  

březen132023
Vzpomínky z cest - ukázka z knihy Antonína Vojtka

Antonín Vojtek a Julie Vojtková

V posledních dnech roku 2022 vyšla kniha Antonína Vojtka. Připravili jsme pro vás malou ukázku. Video najdete zde.

Vzpomínky z cest - Antonín Vojtek

březen12023
Malá sentence... Jana Kostrhuna

dřevěný šperk Antonín Vojtek

Pro letošní jaro jsme připravili novou kolekci autorských dřevěných šperků Antonína Vojtka. Nabízíme je klasicky na kožené šňůrce, drátu, ale můžete také zvolit variantu s korálky. Korálky jsou z minerálů a nám se tato možnost moc líbí.

 

dřevěný šperk Antonín Vojtek

Malá sentence o věčném třpytu

Není všechno zlato, co se třpytí, a mnohdy je tomu zdánlivě zcela samozřejmě úplně naopak. Zatřpytit se a nebýt ze zlata však není ani trochu samozřejmé.

Řekněme si slovo šperk – a zjeví se nám sličná krása.

Řekněme si slovo šperk – a zjeví se nám bohatství.

Řekněme si slovo bohatství – a začnou se nám vynořovat slova jako moc a krutost a zášť a krev a strádání... A vždycky, když je tomu tak, lidé jako by se vraceli zpátky. až někam na začátek svých cest, až někam k pramenům té řeky času.

Řekněme si slovo dřevěné šperky – a zjeví se nám začátek.

A ten začátek, který mám na mysli, se jmenoval paleolit, neboli starší doba kamenná. Zkusme si představit toho člověka za starší doby kamenné (Homo sapiens sapiens): sotva se nasytil tak, aby neumřel hladem, a také toho ostatního měl zřejmě jenom pra málo. A přesto už právě tady vzniká potřeba ozdobit svého ducha slovy a tělo šperky. šperky z kostí, zubů, kamene, lastur a dřeva.

Člověka z konce druhého tisíciletí našeho letopočtu si nemusíme představovat. Docela postačí, když se podíváme jeden na druhého: trpíme přejídáním, a také toho ostatního máme kolem sebe, až nás někdy brní hlava. Ale pořád jsme Homo sapiens sapiens a potřeba ozdobiti svého ducha jiskřivými slovy a tělo třpytivým šperkem je možná ještě naléhavější než tenkrát, kdysi na začátku.

 

Ten náš konec druhého tisíciletí se kromě mnoha jiných paradoxů vyznačuje také tím, že dotknout se pravého dřeva prstem okovaným zlatými prsteny může být přímo malým svátkem.

Ano, ten náš konec druhého tisíciletí se kromě mnoha jiných paradoxů vyznačuje také tím, že šperky ze dřeva jsou vzácnější, než šperky ze zlata a jiných drahých kovů.

Řeka nikdy nespatří svůj pramen. A pramenům je navždy odepřena velebnost nížinných toků. A navzdory tomu všemu, nebo snad právě proto, si ruka člověka píše do dřeva básničky o pramenech, verše o peřejích, strofy o klokotavých splavech. Každá báseň hodná toho jména je ze života, a o životě, o pro život.

Nedejme se mýlit zdánlivou prostotou hebkých tvarů. Vždyť jedním ze základních povahových rysů prostoty je rafinovanost.

Nedejme se však mýlit ani zdánlivou rafinovaností těch hebkých tvarů, protože zákonitě směřují k prostotě. Je to prostě jedna a tatáž báseň o pramenu v horách a řece mezi lukami a řece času za námi, je to prostě jedna a tatáž báseň o velebné řece a jejím nenápadném pramínku.

Čím hladší verš, tím úpornější napětí je v něm skryto. Čím hladší tvar, tím vice snů v něm přebývá. A sny nebývají nijak snadné, ani když se nám zdají, natožpak když je máme učiniti skutkem, který ozdobí i vysloví. Avšak právě proto ruka člověka odjakživa pomáhá na svět snům o kráse, a o naději, a o všem takovém tam, v těch rozměrech lidského ducha a citu, kde končí panství a moc i těch nejtřpytivějších slov. Ozdobit tělo šperkem patří k prastarým lidským radostem.

Vyjádřit šperkem myšlenku znamená vtisknout pečeť nesmrtelného lidského ducha a života předmětu, který měl původně jenom trochu zkrášlit všední čas obyčejných dnů. Není všechno zlato, co se třpytí, ale pokud je tomu někdy zdánlivě zcela samozřejmě úplně naopak, potom k těm třpytivým výjimkám patří dřevěné šperky Antonína Vojtka.

Jan Kostrhun

Břeclav, prosinec 1987

 

 

dřevěný šperk Antonín Vojtek

 

Autorský šperk Antonína Vojtka

originální a výjimečný šperk s duší jižní Moravy

 

Antonín Vojtek zvolil na vyřezávání svých autorských šperků zejména jehličnatou dřevinu jalovec viržinský. Dřevo jalovce viržinského je lososově červené, vonné a vysoce ceněné. Do Evropy byl jalovec viržinský přivezen již před rokem 1664. Tyto šperky jsou vyřezány ručně, každý kus je originál a strom vyrostl v zámeckém parku v Lednici. Malíř před lety na zámku bydlel a pár kousků dřeva dostal od tehdejších zahradníků, kteří se věnovali údržbě parku. Můžeme spekulovat o stáří stromu, ale odhadujeme, že pochází z úplného začátku budování rozsáhlého areálu majiteli z rodu Lichtenštejnů. Jedná se o spontánní zpracovávání jednoduchých motivů malíře do šperkové podoby. Šperk je navoskovaný, vhodný ke svátečnímu i běžnému nošení dle svého výběru na drátku, kůži, hedvábném náhrdelníku.

Ať vám dlouho dělá radost!

 

 

únor262023
Bob Frídl - vzpomínka na kamaráda

Bob Frídl v Horních Bojanovicích 2009

NA KAMARÁDY BY SE NEMĚLO ZAPOMÍNAT!

Bob Frídl - vzpomínka Antonína Vojtka

 

BOB FRÍDL - skvělý kamarád a muzikant

13. 11. 1947 - 26. 2. 2013

Vzpomínkový koncert na Boba Frídla v Horních Bojanovicích 24. února 2023 v nás vyvolal vlnu vzpomínek. Moc děkujeme všem, kteří ho pomáhali uskutečnit.

Přikládám fotky Boba, který nám v kulturním domě v H. B. hrál a zpíval v roce 2009, když jsme pozvali Báru Špotákovou na křest kalendáře...byl úžasný. Byla radost ho poslouchat i na jiných akcích. Našla jsem také historické foto z výstavy A. V. v roce 1979.

přiložím další odkazy, podívejte se...a poslouchejte.

foto Petr Uher a archiv A. Vojtka

 

Bob Frídl vernisáž A. Vojtka v Lednici na zámku 1979

únor202023
...obrazy mají svůj život

 

* Tento měsíc se nám v Galerii 99 sešly téměř dvě desítky obrazů, které nám jejich majitelé přinesli k posouzení. Naše galerie nabízí mimo jiné právě i tuto poradenskou službu.

* Nebojte se k nám přijít a ukázat nám výtvarná díla, se kterými žijete, která jste třeba zdědili, či například obrazy, které máte odložené ve sklepě a nevíte si s nimi rady.

* Pomůžeme vám nalézt pro tato díla novou cestu a poradíme vám, které obrazy stojí za to vrátit zpátky do života. Mnohdy stačí dílo například zrenovovat nebo mu dopřát nový „kabát“ v podobě moderního rámu.

Galerie 99 v Břeclavi

* Je podle nás důležité vnímat, že za každým výtvarným dílem se skrývá příběh a často i touha umělce něco divákům sdělit. Obrazy nemusí mít pouze hodnotu finanční, ale mohou nám hodně povědět třeba o historii naší rodiny, může se za nimi skrývat zajímavý osud, a proto bychom k nim měli přistupovat s úctou a zajímat se o ně.

* Pokud se budete o příběhy skryté za obrazy vašich příbuzných zajímat, dokud budete mít možnost, může dílo získat pro vaši rodinu velkou emocionální hodnotu.

* Chtěli bychom vás vyzvat, abyste obrazům, těmto němým svědkům našich životů shlížícím na nás ze stěn, věnovali pozornost, může se stát, že promluví…

Galerie 99 v Břeclavi

* Mezi přineseným obrazy poklady většinou nejsou, ale pomůžeme vám rozlišit co je pouhá reprodukce, se kterým obrazem se můžete v klidu rozloučit...

leden242023
...procházky Břeclaví a okolím...

židovský hřbitov v Břeclavi

Vážení a milí přátelé, chcete-li, novinky můžete sledovat na veřejném profilu Facebooku... těšíme se na jaro, ale když napadne sníh, vracíme se do dětských let...mějte se krásně a ať vás nic netrápí.

leden102023
SETKÁNÍ s Antonínem Vojtkem

Antonín Vojtek - leden 2023

Vážení přátelé a příznivci výtvarného umění,

snažíme se, aby naše dny i v těchto složitých časech byly co nejlepší.

Proto po dlouhém váhání chceme obnovit tradici setkávání v Galerii 99 v Břeclavi v den narozenin malíře Antonína Vojtka. Mnohé plány míří až k 90. narozeninám v roce 2024, ale chcete-li, zastavte v čase 14-17 hodin v úterý 10. ledna 2023 v Galerii 99 na Slovácké ulici.

Společný přípitek proběhne kolem 16 hodiny.

O skvělou náladu se postará atmosféra galerie, vaše přítomnost a také naše kamarádka Mirka Šubíková, která přijde i se svou harmonikou.

Mirka Šubíková s tatínkem a Antonínem Vojtkem

 

Budeme věřit, že prožijeme příjemný čas a můžete si prohlédnout a koupit knižní novinku Vzpomínky z cest Antonína Vojtka, uděláte radost malíři a podpoříte činnost galerie.

Knihu si samozřejmě můžete koupit přes e-shop a kdykoliv jindy v Galerii 99 nebo v ateliéru.

 

Poselství naděje také čeká na váš vzkaz do budoucnosti za 100 let. Napište svůj dopis a přijďte.

 

Pokud se ale necítíte být zdraví, odložte setkání raději na pozdější období. Nic nám neuteče.

s úctou

Jitka a Antonín Vojtkovi

leden12023
návrat Malého prince

Malý princ

...a tak se MALÝ PRINC vrátil domů...

Kdo by neznal příběh o lásce, přátelství, zodpovědnosti, bolesti...

Náš MALÝ PRINC z ateliéru A. Vojtka má původ v lednickém zámeckém parku, který je úzce spjat s životem malíře. Každá procházka nám dodá energii a vyvolá řadu vzpomínek...

Vážení a milí přátelé, přejeme vám hodně sil do nového roku 2023.

Děkujeme z celého srdce všem našim přátelům, příznivcům a podporovatelům za vaši přízeň, setkání, lajky. Těšíme na vás ať osobně nebo virtuálně v roce nadcházejícím.

Lednický park a zámek

ŠPERK S NEOBVYKLÝM PŘÍBĚHEM

Dřevo jalovce viržinského je lososově červené, vonné a vysoce ceněné. Do Evropy byl jalovec viržinský přivezen již před rokem 1664. Tyto šperky jsou vyřezány ručně, každý kus je originál a strom vyrostl v zámeckém parku v Lednici. Malíř před lety na zámku bydlel a pár kousků dřeva dostal od tehdejších zahradníků, kteří se věnovali údržbě parku. Můžeme spekulovat o stáří stromu, ale odhadujeme, že pochází z úplného začátku budování rozsáhlého areálu majiteli z rodu Lichtenštejnů. Šperk je navoskovaný, vhodný ke svátečnímu i běžnému nošení dle svého výběru na drátku, kůži, hedvábném náhrdelníku. Jedná se o spontánní zpracovávání jednoduchých motivů malíře do šperkové podoby a věříme, že se vám bude hezky nosit. Větší nabídku najdete na e-shopu a další v Galerii 99 v Břeclavi.

 

zámecký park v Lednici

prosinec302022
Alfons Mucha - Mucha, rodinná sbírka

Umění hraje důležitou roli v duchovním růstu lidstva…Prostřednictvím harmonie a krásy povznáší lidského ducha k vyšší mravnosti. Alfons Mucha

Alfons Mucha

Ve Valdštejnské jízdárně v Praze do konce roku 2022 probíhá velká výstava Alfonse Muchy, která prezentuje neznámá díla z rodinné sbírky.

Prohlédli jsme si více než 200 obrazů, fotografií a dalších uměleckých předmětů veřejnosti méně známých nebo prakticky neznámých. Je to důležitá součást jeho tvorby a skvěle tak doplnila naši mozaiku znalostí o tomto světovém umělci.

Alfons Mucha

Škoda, že jsme nemohli využít pozvání k soukromé komentované prohlídce s Johnem Muchou před jejím otevřením, ale jsme rádi, že jsme to i tak stihli.

Více fotografií najdete na Facebooku.

Alfons Mucha

prosinec212022
Vzpomínky z cest- kniha Antonína Vojtka - NOVINKA

Vzpomínky z cest - Antonín Vojtek

Vážení a milí přátelé, dlouho se připravovala poslední kniha k vydání. I když jsme na ní pracovali intezivně, tak to nebylo tak lehké.

Proto máme velkou radost, že VZPOMÍNKY Z CEST Antonína Vojtka stihneme naložit malíři ještě "pod stromeček". Víme, že vy už si asi radost udělat nestihnete, ale budeme se těšit, že si k vám kniha cestu nejde i v novém roce 2023.

Budete - li na knížku pospíchat, volejte telefon 723887977, nějak to vymyslíme. Občas se dějí i zázraky, Vánoce jsou jen jednou za rok.

Objednávat můžete také na e-shopu.

prosinec202022
Vánoční a novoroční pozdrav

PF 2023 Antonín Vojtek

🎄🎄🎄 Vážení a milí přátelé, dovolte nám popřát vám klidné vánoční svátky a také dobrý nový rok 2023.

🎄🎄🎄 Budeme se těšit na setkání v roce 2023 a děkujeme všem, kteří nám zachovali přízeň i v tomto složitém období. Věřte, že si vážíme jakékoliv podpory.

🎄🎄🎄 Ještě pro vás chystáme poslední letošní novinku a moc se těšíme, až vám ji představíme!

s úctou Jitka a Antonín Vojtkovi s Julií

  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   >   >>  

Co nás čeká

MMG Břeclav - výstava 2024 A.V. oslava 90 narozenin
Zahájení výstavy v Havlíčkově vile
Zlín film festival a Salon filmových klapek 2024
Víkend otevřených zahrad 2024
Výstava MGP Prostějov
NAROZENINOVÝ rok Antonína Vojtka

Novinky stručně

GRAND PRIX MOBITEX 2024 STUDENT
Květiny roku - výstava Veroniky Áčové
LEDNÁČEK k narozeninám
Životní jubileum Antonína Vojtka - 90
OBLÁČEK ZAPOMNĚNÍ narozeninový pozdrav A.V.

Všechna práva vyhrazena

Použití pouze s písemným souhlasem autora

Galerii 99 nyní najdete také na facebooku

Videa z akcí

 

Užití cookies

Užití cookies

Navštívíte-li webové stránky vojtek-av.com a kteroukoli jejich subdoménu, jsou na nich v některých případech použity tzv. cookies.

Jedná se o tyto případy:

- Hlasujete v anketě: do cookies je poznamenáno, že jste hlasovali, abyste nemohli v téže anketě hlasovat znovu.

- Nakupujete v e-shopu: do cookies se zaznamenávají údaje z košíku i Vaše osobní údaje, které jsou po potvrzení nákupu opět smazány.

- Čtete články: do cookies se poznamená údaj o kliknutí na článek pro účely statistiky čtenosti článku.

Použití cookies můžete kdykoliv zakázat v nastavení svého internetového prohlížeče. Stránky pak budou fungovat stejně s výjimkou výše uvedených funkcí.
Pro nakupování povolte cookies a javascript

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 8. 4. 2024