Antonín Vojtek - malíř jižní Moravy

Novinky

strana 9 / 200
  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   >   >>  

říjen272015
kniha ODJINUD

cyklus obrazů Odjinud - A. Vojtek- MMG Břeclav

 

VÁŽENÍ PŘÁTELÉ, VÝSTAVA V MMG V BŘECLAVI SKONČILA A V NOVÉ KNIZE MÁTE MOŽNOST SE K CYKLU OBRAZŮ ODJINUD VRÁTIT.

KNIHA MÁ TAKÉ DÁRKOVÉ BALENÍ V KRABIČCE. VĚŘÍME, ŽE DLOUHOLETÉ ÚSILÍ PŘINESE VŠEM PŘÍJEMNÝ ZÁŽITEK. A.V.

 

Zaslání poštou je možné, účtujeme pouze aktuální poštovné.

 

kniha A. Vojtka ODJINUD

Kniha, kterou vám představujeme, je velmi neobvyklá. Antonín Vojtek opět vyměnil štětec za pero a pustil se do zachycení svých zážitků. Zážitků neobvyklých, neboť ho inspiroval sen. Sen, který mu odkryl mnohé a zodpověděl na otázky, které si často klademe i my ostatní. Po snu následovalo období, ve kterém velmi intenzivně pracoval na cyklu olejomaleb Odjinud. Jedná se o tvorbu abstraktní, které se s přestávkami věnuje dlouhá léta. (V sedmdesátých letech 20. století vytváří první abstraktní olejomalby, pokračuje v letech osmdesátých. S novým stoletím pak dovršuje cyklus Odjinud téměř padesáti abstraktních olejomaleb.)

Ve své tvorbě čerpá ze snů a vizí.

A tak vám předkládáme knihu plnou poezie, obrazů, ale také hudby! Neboť A.Vojtek oslovil skvělého skladatele J. Krčka, aby cyklus obrazů Odjinud zhudebnil a básníka J. Malinu, aby obrazy doprovodil do knihy verši. Obrazy tak promlouvají i zpívají.

V knize Odjinud jsou uveřejněny jeho malby a kresby z let 1970-2015. Je tedy malým průřezem jeho tvorbou, která není pouze krajinářská.

Jako další hosty si přizval hudebníky Vladislava Bláhu, Jiřího Bártu, Zuzanu Lapčíkovou a mnohé další.

Kniha je plná barev a pocitů!

Publikace je vázaná, barevně ilustrovaná.

224 stran

Nakladatelství Vojtková Jitka, Nakladatelství 99, Břeclav

ISBN 978-80-904371-5-4

Rok vydání 2015

Cena v dárkové krabičce - 490 Kč

Cena bez krabičky- 400 Kč

 

foto výstavy v MMG Břeclav R. Hasilová

 

říjen192015
Posel dobrých zpráv - týdeník SPIRIT

SPIRIT týdeník

V týdeníku Spirit vyšel 17. října 2015 rozhovor paní šéfredaktorky L. Veselé s malířem A. Vojtkem o knize ODJINUD i o životě.

Děkujeme!

 

Najdete ho zde .

 

Kniha ODJINUD bude slavnostně pokřtěna 8. listopadu 2015 ve Valticích a těší již na své čtenáře. Přijďte!

 

INFORMACE O KNIZE PŘIPRAVUJEME A BUDE MOŽNOST JI ZÍSKAT POŠTOU.

říjen142015
FACEBOOK- POZOR informace

Vážení návštěvníci, milovníci umění, přátelé !

Na přání mnohých z Vás, jsme založili veřejné stránky na facebooku. To znamená, že přestože Vy sami tuto možnost neužíváte, můžete pouhým "kliknutím" na odkaz na našem webu, tyto stránky navštívit. Nic víc nemusíte učinit.

Nadále na www.vojtek-av.com budou všechny informace, které jste zde vždy našli v předchozím období.

Facebook bude místem nejrůznějších aktualit a rozšířených zpráv.

Vážíme si Vaší přízně !

Děkujeme za návštěvu a přejeme pěkné dny !

Jitka a Antonín Vojtkovi- Galerie 99 Břeclav

říjen22015
Vernisáž č. 1 - Vl. Nešpor

Vl. Nešpora vítají v Galerii 99 manželé Jitka a Antonín Vojtkovi

Vl. Nešpor - enkaustika
 

Ve čtvrtek 1. října 2015 jsme v Galerii 99 v Břeclavi zahájili novou výstavu obrazů Vladimíra Nešpora. Výstava je to č. 1, autor doposud nevystavoval. Jeho výtvarná cesta v příštích letech je ovšem plná naděje, očekávání. Věříme, že se mu bude dařit i nadále. Máme radost z jeho úspěchu. Přijďte se podívat a přesvědčit.

cimbálová muzika Longa
 

říjen12015
Vladimír Nešpor - OBRAZY

 

Vážení příznivci výtvarného umění, srdečně zveme na zahájení prodejní výstavy obrazů Vladimíra Nešpora. Koná ve čtvrtek v 17 hodin 1. října 2015.

Krajinářská tvorba je v naší Galerii 99 častá. Vosková technika- enkaustika bude jistě pro mnohé návštěvníky novinkou a stojí za návštěvu galerie.

září242015
Malíř A. Vojtek přijel ODJINUD

Vernisáž 24. září 2015 - úvodního slova se ujala ředitelka MMG Břeclav Ing. Jana Kramářová, výstavu uvedla kurátorka Mgr. Nina Kuhnová a autor Antonín Vojtek přijel Odjinud, aby si vyslechl recitaci svých veršů v podání Jiřího Merlíčka.

zahájení výstavy A.V. Odjinud MMG Břeclav

Jiří Merlíček zahájení výstavy A. Vojtek MMG Břeclav
 

září242015
ODJINUD - VÝSTAVA MMG Břeclav

 

 

TĚŠÍME SE NA VÁS VE ČTVRTEK 24. ZÁŘÍ 2015 V 17 HODIN

V MMG V BŘECLAVI NA SLAVNOSTNÍ VERNISÁŽI 201. VÝSTAVY OBRAZŮ A. VOJTKA ODJINUD.

Více o výstavě v článku DENÍK.CZ a na TV FENIX.

 

 

Muzeum představí abstraktní tvorbu Antonína Vojtka

 

Městské muzeum a galerie Břeclav představí zcela neobvyklou tvorbu Antonína Vojtka, břeclavského malíře, který proslul zejména svými obrazy Jižní Moravy. V muzeu Pod vodárnou nás Antonín Vojtek seznámí s jinou rovinou své tvorby – a to s tvorbou abstraktní. Celkem čtyřicet čtvercových pláten představí jako ucelenou kolekci vůbec poprvé.

 

K abstrakci se vrací po více než padesáti letech, aby znovu vzdal hold geometrickým tvarům, které velmi úspěšně aplikuje i do svých krajin. Stylem, který je pro Vojtkovu tvorbu typický, tvoří kompozice, jejichž hlavním motivem je prostor. Ten je tvořený geometrickými objekty rozličných tvarů, dohromady dávajících jakýsi průhled nebo cestu do jiného světa. Od toho taky získala výstava svůj název – Odjinud. Největší inspirací pro tento cyklus byl podle malíře sen, ve kterém si prošel cestu až k Bohu. Právě pocit této cesty navozují vystavené olejomalby. V obrazech lze ale kromě cesty odjinud nalézt i další inspirační zdroj, a to je příroda, která malíře provází celý život, a která je pro něj velkou inspirací. Jeho obrazy nabádají k meditaci a vyzývají k hledání a pochopení duše krajiny.

 

Antonín Vojtek svým novým cyklem maleb zcela posouvá svůj výtvarný projev. Jeho obdiv ke geometrii je patrný i v krajinomalbě, ale až zde ji prezentuje v její čistotě a povyšuje ji do harmonizujícího celku, který oslovuje návštěvníky mnohdy více než krajina s jasně daným motivem.

 

Výstava Odjinud je Vojtkovou 201. výstavou a zároveň premiérou abstraktního cyklu, který soustavně tvořil osm let. Malíř, který svým významem dalece přesáhl hranice našeho regionu, v Městském muzeu a galerii vystavuje po dlouhých šesti letech. O hloubce jeho geometrického projevu se můžete přijít přesvědčit na vernisáž, která bude v rámci oslav svatováclavských slavností zahájena 24. září v 17:00 v muzeu Pod vodárnou. Jménem Městského muzea a galerie Břeclav srdečně zveme všechny příznivce tohoto významného břeclavského umělce.

 

 

Kurátorka výstavy Mgr. Nina Kuhnová

 

A.Vojtek

září72015
Národní dům v Prostějově

Antonín Vojtek a Vladislav Bláha, kurátor Miroslav Švancara

Zastavte se v Prostějově v Národním domě, který je krásnou secesní stavbou. Najdete tam výstavu aktů A. Vojtka a příjemné prostředí k odpočinku.

3. září 2015 vernisáž obrazů A. Vojtka v Prostějově

A. Vojtek a jeho vyprávění o modelkách
 

září32015
200. výstava bude v Prostějově - AKTY

Vážení přátelé a příznivci umění,

srdečně vás zveme na 200. výstavu Antonína Vojtka. Výstava se uskuteční v Národním domě v Prostějově.

Hostem vernisáže bude významný světový kytarista Vladislav Bláha,docent JAMU, profesor Konzervatoře Brno a externí profesor Univerzity Guanajuato v Mexiku. Vede mistrovské kurzy na univerzitách a hudebních školách v USA, Mexiku, Rakousku a Německu.

červenec92015
Jméno mu přidělila holandská královna

Eliška Rotterová - vernisáž

Paul van den Berg -

neobvyklá vernisáž obrazů.

Letní vernisáži v Galerii 99 předcházelo náročné tropické počasí, které v den konání vernisáže osvěžil dlouho očekávaný intenzivní déšť. To jsme ještě za dobu existence galerie nezažili. Bohužel, poprvé za více než 15 let, jsme museli omluvit vystavujícího autora, který nemohl kvůli zdravotním potížím docestovat na vernisáž. Život.

V kulturním programu vystoupila zpěvačka Jasmína Láníková a Jaroslav Švach, na klavír zahrála Eliška Rotterová.

Přejeme Pavlovi, který je naším dlouholetým kamarádem, brzké uzdravení a Vás zveme na návštěvu galerie.

Jasmína Láníková - vernisáž

 

 

Pavel Horák se narodil v Praze r. 1934. Malování se věnoval už od malička. Než se však začal živit výhradně malováním, patnáct let byl činný ve Filmovém studiu Barrandov jako pomocný režisér, kde spolupracoval s mnoha významnými tvůrci jako M. Fričem, J. Polákem, V. Sisem, J. Němcem, J. Roháčem a M. Formanem.

Po roce 1968 se stal nizozemským státním občanem, otevřel si ateliér v městě Dordrechtu u Rotterdamu a začal se věnovat výhradně malířské a kreslířské činnosti. Na jednu z jeho vernisáží přišla dokonce holandská královna, která mu pak královským patentem přidělila jméno Paul van den Berg.

Počátkem 80. let se usadil v Mnichově a začal se opět uplatňovat jako autor, scénárista a pomocný režisér v německé televizi a filmu.

Na jaře 1999 se přestěhoval do domu s velkou zahradou v Ortenburgu u Pasova

Pavel Horák vás zve ve svých obrazech do svého kouzelného světa, do světa malinkých domečků vykreslených do nejmenších detailů, do světa krajiny jako z dětské fantazie, do světa pestrobarevných rostlin a zvířat. Má rád humor a s nadhledem znázorňuje krajinu, kterou zná ze svých cest po světě.

Za celý svůj život měl přes 150 samostatných a kolektivních výstav po celé Evropě a i v zámoří. Zajímavá byla kolektivní výstava EXPO Montreal 67 . Po revoluci v naší republice, pak začal s velkou radostí vystavovat hlavně ve své rodné zemi, kam se rád vrací a setkává se s přáteli. Je zastoupen ve veřejných i soukromých sbírkách např.: USA, Kanada, Japonsko, Anglie, Itálie, Francie, Švédsko, Finsko, Lucembursko, Holandsko, Rakousko, Belgie, samozřejmě Česká republika.

...kolik tam bylo motýlů???

červenec82015
PAUL VAN DEN BERG

Paul van der Berg

Milí přátelé a příznivci výtvarného umění, připravujeme výstavu, která bude vonět létem, dálkami. Tvorba Pavla van den Berga je lyrická, poetická, magická. Přijďte se sami přesvědčit do Galerie 99 v Břeclavi od 8. července 2015.

Paul van der Berg
 

červen252015
KRÁSNÉ LÉTO !

Vážení přátelé, přejeme vám krásné léto a mnoho příjemných zážitků. Léto je tady a my jsme ho zahájili výstavou v Blažovicích. Dnes můžete vzpomínat s námi :-).

Každý den stojí za to - Víkend otevřených zahrad a vernisáž 12-13.června 2015.

S úctou Jitka a Antonín Vojtkovi

vernisáž 12.července 2015

 

foto a zpracování Renata Hasilová

červen142015
JEN PRO TEN DNEŠNÍ DEN - vernisáž mezi květinami

obrazy Antonína Vojtka - Víkend otevřených zahrad

Milí přátelé, máme pěkné vzpomínky. Děkujeme !

Výstava obrazů Antonína Vojtka proběhla v zahradě firmy Květ v Blažovicích, která byla součástí Víkendu otevřených zahrad.

Jitka a Antonín Vojtkovi

 

vernisáž 12. června 2015 ZAHRADA FIRMY KVĚT

 

Milá Jitko, milý Mistře Antoníne,

 

dovolte mi vyjádřit upřímné a veliké poděkování za dnešní nádherný podvečer. V pořadí 199. výstava Vašich obrazů byla naprosto ojedinělá.

 

Skutečným a neopakovatelným zážitkem bylo pozvání Vašich obdivovatelů do krásné přírody a s nesmírným citem a umem zkultivované krajiny a její spojení s Vašimi obrazy. Dosáhl jste tak spojení krásy zachycené navždy i té právě pomíjivé. K tomu všemu hrála podmanivá hudba klavíru i cimbálu interpretovaná skutečnými mladými talenty.

 

Poděkování patří též manželům Vrbasovým za vstřícnost, pohostinnost a laskavou péči o hosty ve všech směrech. Letní večer už nemohl být v zapadajícím slunci kýčovitější! Jenže tohle vše bylo tolik pravdivé a nefalšované. Bosí jsme se procházeli v měkkoučké zelené trávě. Nádherné zastavení v končícím týdenním shonu!

 

Děkujeme všem, kteří se o tento zážitek postarali a zasloužili. Poneseme si toto setkání ve vzpomínkách a těšíme se na další.

 

Vaše Tamara S.

 

manželé Jana a Jiří Vrbasovi - zakladatelé firmy KVĚT

 

foto R. Hasilová

 

 

červen132015
Netradiční výstava A. Vojtka - firma KVĚT

firma Květ - podvečer 12. června 2015

Srdečně vás zveme na NETRADIČNÍ VÝSTAVU obrazů Antonína Vojtka v přírodě, kterou uspořádá v rámci Víkendu otevřených zahrad firma Květ ve svém sídle v Blažovicích. Bude to zajímavá podívaná, kterou doprovodí hrou na klavír Tereza Kalábová. Těšíme se na setkání !

Antonín Vojtek

 

 

foto R. Hasilová

květen192015
Zahájeno, přijďte se podívat - NÁVRAT V ČASE

 

Výstava obrazů Návrat v čase je zahájena. Přijďte se podívat na kolekci, která je různorodá, ale jistě si najdete ten "svůj" obraz.

Podnět k této výstavě dal obraz Moře, který byl nalezený v Brně u kontejneru. Někdo ho tam opřel, neboť mu ho bylo líto zničit. Děláme to občas všichni, že staré věci odkládáme. Jenže ten obraz byl dobrý. Jen zaprášený, znečištěný a možná jen okoukaný. Když se dal obraz do pořádku, vylouplo se krásné dílo. A tak vznikl nápad, dát starým obrazům šanci. Nehledě na to, že se najdou lidé, kteří právě stará díla obdivují a mají rádi. Ostatně i tyto obrazy byly namalovány s láskou ! Můžeme je buď obdivovat, milovat nebo se s nimi můžeme těšit. Výstava v Galerii 99 má diváka poučit. Co obraz, to příběh. Příběh, který vypráví o osudu malíře, o jeho životě. Galerie 99 vystavila vzhledem ke kapacitě okolo 20 obrazů. Divák se může nejen zamýšlet, ale seznámit se také s různými autory. Na výstavě jsou jména, která zapadla v čase a dnes ani nelze dopátrat kdo je kdo. Ale také díla uznávaných malířů např. V. Špála, C. Bouda, M. Švabinský.

 

foto R. Hasilová

květen192015
NÁVRAT V ČASE - výstava obrazů

Nová expozice – výstava obrazů je nazvaná „Návrat v čase“. Pracovní a původní název zněl „staré obrazy nepatří do popelnice“. Vystavíme v Galerii 99 v Břeclavi jen zajímavá, dobrá a kvalitní díla. Tyto staré obrazy z 1. pol. 20. století mají své kouzlo, a nejen to, ale i hodnotu. Řada lidí to chápe, oceňuje a mají takovou tvorbu rádi. Starší obrazy jsou součástí jejich interiérů. Na výstavě najdete cenná díla, ale také díla neznámých autorů. Setkání u skleničky vína se uskuteční 19. května 2015 v 16 hodin. Přijďte si zavzpomínat na staré časy.

Deník 13. května 2015
 

květen152015
Kraslice PÁLAVA - hold jižní Moravě - PRODLOUŽENO

Upozornění !

Výstava prodloužena pro velký zájem do 15. května 2015.

VELIKONOCE V G 99

 

Zástupy lidí se procházely krajinou jižní Moravy. Stačilo k tomu jen přijít do Galerie 99 v Břeclavi, kde se v premiéře 6. dubna 2015 mohli obdivovatelé obří kraslice vyfotografovat u rekordního vajíčka i s autorem. Malíř A. Vojtek malbě na kraslici věnoval 107 hodin práce.

Přijďte se podívat také !

 

TV FENIX na návštěvě v Galerii 99 zde.

 

NOVINKA !!! V galerii máme v prodeji folklorní vystřihovánky. Výstavu průběžně obohacujeme a dělá nám to radost :-). Neváhejte, jsou krásné.

Folklor je zábava, tak si pojďte hrát!

VELIKONOCE V G 99

květen142015
Poslední 2 dny pro kraslici Pálavu a návštěva TV FENIX

Vážení návštěvníci, ještě dva dny a kraslice Pálava bude z Galerie 99 odvezena a uložena pro příští jaro, které možná uvítá v Praze. Navštívila nás TV FENIX a krátká reportáž je zde.

Děkujeme všem za laskvou spolupráci, bylo to krásné jarní osvěžení v galerii. Chodily na návštěvu děti břeclavských škol, přijížděli lidé z celé republiky.

Galerie 99 Břeclav

 

Gratulujeme všem vystupujícím dětem na vernisáži výstavy Pod májú, které uspěly v následujícím období na významých soutěžích. Přejeme jim mnoho radosti ze zaslouženého úspěchu !

 

Jitka a Antonín Vojtkovi

 

 

foto R. Hasilová

květen32015
Výstava v Praze SENÁT - prezentace

Praha

Vzpomínka na setkání, vernisáž v Praze 2015. Pěkné chvíle s uměním !

s úctou A.V.

Praha Valdštejnský palác

procházka Prahou
 

foto a zpracování videa R. Hasilová

květen32015
Folklor je zábava, tak si pojďte hrát! - vystřihovánky

MILÍ NÁVŠTĚVNÍCI, POZOR !

V Galerii 99 nově naleznete krásné papírové vystřihovánky, které potěší, poučí, přivedou ke vzpomínkám.

Folklor je zábava, tak si pojďte hrát!

 

A jak praví autoři :

 

Proč právě folklorní vystřihovánky?

Protože to bude zábava nejen pro děti, ale také pro jejich rodiče a prarodiče, kteří se s nimi znovu vrátí ke hře, kterou měli rádi jako děti. Není lehké zůstat folkloru věrný, a tak bychom chtěli nalákat všechny, kteří v kroji kdysi chodili, aby se znovu přišli podívat na hody a rezervovali si stůl na slováckém plese. Turistům, přijíždějícím do našeho regionu, ukážeme, že kroj není naškrobená rekvizita z muzea, ale živý organismus, krásný a zábavný způsob, jak vyjádřit sám sebe a svůj vztah k místní komunitě.

Vystřihovánky jsou projekt Slováckého krúžku Poštorná.

ukázka

vystřihnout, obléct a na zahrádku...
 

 

 

Cena vystřihovánek 90 Kč.

květen12015
1. máj 2015

Přichází krásný měsíc, květen a připravuji novou kolekci kreseb na podzimní výstavu v Prostějově. Symbolické datum k takové práci . A.V.

 

Ve vší počestnosti? * olejomalba na plátně

 

Spolupráce na nově připravované publikaci s prof. J. Malinou přináší inspiraci.

 

CTNOSTI - NEŘESTI, RADOSTI - STRASTI:

Encyklopedie s verši a obrazy_Máj

 

Máj

 

Trýznivé lásky se zbavíš, když 1. máj prací oslavíš,

 

žádnou ženu ani nepolíbíš ani neoslovíš!

 

Finem qui quaeris amoris,

 

res age, tutus eris!

 

 

Slyš a vyslyš publikované rady Publia Ovidia,

 

nenásleduj prostopášného, zahálčivého Dia!

 

Vymaň se z rigidních norem a konvencí prvomájových,

 

vykroč v existenciálních stopách Máchových!

 

 

Vysvětlivky

 

Finem qui quaeris amoris, res age, tutus eris! (z latiny), Chceš-li skoncovat s láskou, pracuj a budeš zachráněn! (římský básník Publius Ovidius Naso [43 př. n. l.–18 n. l.], Remedia amoris (2–1 př. n. l., Léky proti lásce).

 

Máj, název nejznámější novodobé české básně, jejím autorem je Karel Hynek Mácha (1810–1836). Mácha se sice zapojil do dobových společensko-politických aktivit, avšak jako tvůrce se dokázal vymanit ze svazujících národně obrozeneckých norem a konvencí. Byl prvním velkým básníkem v moderní české poezii, jehož tvorba korespondovala se světovým literárním vývojem. Nejenže přinesl do české literatury vyhraněný subjektivismus a individualismus, ale také jej povýšil na základ a předpoklad umění. Je básníkem lidské existence. S velkou naléhavostí kladl otázky po smyslu lidského života, tvůrčího činu a individuální vzpoury. Jeho tragický životní osud (zemřel nečekaně před uzavřením již naplánovaného sňatku s Eleonorou Šonkovou, s níž prožíval vášnivý milostný vztah a čekal dítě) se dostal do souvislostí s osudy jeho literárních hrdinů, což bylo jedním ze zdrojů medializace a mytizace Máchovy osobnosti. Máj hluboce poznamenal vývoj české poezie (Jan Neruda, Karel Hlaváček, Otokar Březina, Josef Hora, František Halas, Vladimír Holan, Jan Zahradníček, František Hrubín) a jeho ohlasy a stopy nalezneme také v českém výtvarném umění. Každá nová generace se s Májem vyrovnávala po svém, nacházela novou interpretaci a nový výraz pro jeho výtvarný doprovod: Máj ilustrovali například Jan Konůpek (1883–1950), Jindřich Štyrský (1899–1942), Jan Zrzavý (1890–1977), Karel Svolinský (1896–1986), Cyril Bouda (1901–1984), Bohdan Lacina (1912–1971), Ludmila Jiřincová (1912–1994), Václav Zykmund (1914–1984), Arnošt Paderlík (1919–1999), Vladimír Tesař (1924) nebo Jan Koblasa (1932). Je paradoxem české čtenářské recepce, že Máj žije v širokém povědomí jako báseň milostná a Mácha jako básník lásky. Pochybnou zásluhu na tomto stavu mají zejména první dva verše 1. zpěvu Máje „Byl pozdní večer – první máj – / večerní máj – byl lásky čas“, které se v textu několikrát opakují, a sugestivní popisy jarní, erotizované přírody, navozující nekončící koloběh sebeobnovujícího života, uplývání, v němž „Bez konce láska je!“. Máj není básní milostnou, i když láska – tragická a nenaplněná – zde vystupuje jako hybatel lidských osudů. Máj, tato první velká reflexivní báseň moderní české poezie, pojednává o tragice lidského života směřujícího k zániku, o zmaru, nicotě; je to báseň o poznání tragiky, k němuž dospívá jednotlivec uzavřený do vězení vlastního osudu a těla, do svých úzkostí, do samoty a beznaděje. Intenzita, s jakou Mácha dokázal tuto archetypální situaci, tento prostor euroamerické modernity čtenáři přiblížit, činí z „kramářského“ příběhu Viléma a Jarmily moderní drama, drama reflektované subjektivity, které obsáhlo stejně konečnost individuálního života jako nekonečnost univerza.

 

1. máj, 1. mezinárodní dělnický svátek, svátek práce; slaví se od roku 1890 na paměť stávky amerických dělníků a anarchistů v Chicagu 1. května 1886 usilujících o osmihodinovou pracovní dobu, která vyústila v krvavý střet stávkujících s pořádkovými silami a následným soudním řízením, v němž bylo několik účastníků protestu odsouzeno k trestu smrti a popraveno. Svátek zavedla v roce 1899 II. internacionála. Postupně se k oslavě tohoto svátku přidávaly další politické proudy, hnutí, církve či náboženské společnosti: například nacismus nebo katolická církev, která jej v roce 1955 zasvětila sv. Josefu dělníkovi. V takzvaných socialistických zemích patřil tento svátek mezi nejdůležitější, organizovaly se masové prvomájové průvody, které procházely městy i většími vesnicemi, často před tribunou s představiteli komunistické moci; skandovala se přitom hesla: „Více práce republice!“, „Se Sovětským svazem na věčné časy!“, „Ať žije Komunistická strana Československa!“ apod. Kromě pěších účastníků s transparenty a mávátky byly součástí i alegorické vozy. Účast na oslavách byla takřka povinná a vedoucí pracovníci a učitelé kontrolovali účast svých „oveček“. 2. tradiční český svátek zamilovaných; v tento den by každá žena měla být políbena pod rozkvetlou třešní, aby následující rok „neuschla“ nebo nepřišla o svou krásu. Tradice je spjata s Filipojakubskou (Valpuržinou nocí) a stavěním májek.

 

*publikováno se souhlasem autora*

 

Okouzlení * olejomalba na plátně

Nádherně Okouzlen jsem byl hrou Gabriely Krčkové. A.V.

 

duben272015
REKORD ČR - Kraslice PÁLAVA

CERTIFIKÁT

Vážení návštěvníci, výstava byla prodloužena do 15. května 2015.

V úterý 7. dubna 2015 Galerii 99 navštívil komisař Agentury Dobrý den a výsledek je k nahlédnutí :-). Malíři A. Vojtkovi gratulujeme!

návštěva dětí - Denní stacionář UTILIS společnosti Remedia Plus o.p.s.

Zveme vás všechny k návštěvě galerie, která je bezbariérová. Vhodná i pro kočárky a vozíčky. Těšíme se na návštěvu.

 

 

 

foto R. Hasilová

duben62015
Velikonoční překvapení v G 99 - kraslice Pálava

V Galerii 99 probíhá výstava A. Vojtka s folklorní tématikou "Pod májú".

 

Je to tady, mnoho hodin práce, unavené oči, ruka, přijďte se podívat. Krajina pod Pálavou, květiny...netradiční, originální, jedinečné.

A. Vojtek při práci na kraslici

 

 

OBŘÍ VELIKONOČNÍ KRASLICE BUDE VYSTAVENÁ V GALERII 99.

Soutěží o rekord ČR.

kraslice Pálava

 

V Galerii 99 pro Vás vystavíme kraslici již v pondělí 6. dubna na VELIKONOCE

od 9-12 hodin. V Galerii 99 kraslici Pálavu uvidíte až do 30. dubna 2015 v pravidelných otevíracích hodinách v úterý - pátek od 14-17 hodin. Pro skupiny a školy otevřeme po domluvě kdykoliv.

 

 

foto R. Hasilová

březen312015
1.dubna 2015 * není to APRÍL

 

Ve středu 1. dubna 2015 bude mít obří kraslice poprvé diváky z řad veřejnosti v Brně . Zatím pózovala hlavně fotografům :-). V Brně jich bude 2000.

Pozor !

Akce je uzavřená, jen pro pozvané hosty.

 

Pro všechny zájemce bude od čtvrtka 2. dubna 2015 v Břeclavi.

V Galerii 99 bude běžný provoz a jako dárek otevřeme na VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ dopoledne od 9-12 hodin.

březen192015
Okamžiky z Prahy - SENÁT

Ohlédnutí za vernisáží v Praze ve Valdštejnském paláci 17. března 2015

Výstava ( 198 samostatná ) probíhá pod záštitou senátora Ing. Jana Hajdy. Na vernisáži vystoupila cimbálová muzika Primáš z Boleradic, úvodního slova se ujal Jaroslav Malina, recitovala Gabriela Vránová a podvečerem provázela Milena Steinmasslová.

Děkujeme všem přátelům za příjemné chvíle. A.V.

 

Vzpomínkové fotovideo, které doprovovází Smetanova Vltava.

 

 

 

foto R. Hasilová

březen182015
Malířům a básníkům bylo vždy dáno stejné právo cokoliv si dovolit

Cesty naděje

Touto větou byla uvedena 17. března 2015 nová výstava obrazů z cyklu ODNIKUD malíře Antonína Vojtka ve Valdštejnském paláci. Úvodního slova se ujal prof. J. Malina.

Velký třesk

Pictoribus atque poetis quidlibet audendi semper fuit aequa potestas

Malířům a básníkům bylo vždy dáno stejné právo cokoliv si dovolit

 

Jaroslav Malina

 

Malířův nový velkolepý cyklus sedmadvaceti pláten by svou formou a obsahem možná udivil i samotného moudrého a světaznalého Horatia. Obrazům dominují geometrické obrazce, prastaré symboly provázanosti lidského bytí s vesmírným děním a jejich ukotvení… Zejména kruh, který zahrnuje všechny geometrické obrazce, trojúhelník stejně jako čtverec, a proto obsahuje i všechny jejich významy, je symbolem univerza, uzavřenosti, věčnosti bez začátku a konce, návratnosti kosmického dění… Symbolizuje nebe, splývá s vědomím plynoucího, ale současně stojícího času, v solárních představách je spjat se sluncem a světlem. Jako symbol věčného bytí se v nejrůznějším ztvárnění objevuje snad ve všech kulturách světa odpradávna: před více než 25 000 lety na území dnešního Brna byly kotoučky a dekorativní předměty vyřezané z mamutoviny, dva kamenné disky a unikátní plastika mužské postavy se zobrazením falu, vloženy jako milodary do rituálního hrobu muže. Kruh i čtverec a další geometrické obrazce se objevují v proslaveném umění lovců mamutů pod Pavlovskými vrchy. Tvar kruhu mají základny mohyl z mladších období pravěku, kruh se objevuje na starověkých náhrobcích, v rituálních symbolech a zpodobeních rituálních tanců, jako svatozář božstev, zbožněných…

To všechno malíř důvěrně zná, vždyť je v krajině kolem Pavlovských vrchů zakořeněn. Ale kdo ho přivedl na cestu prozření a porozumění orientálním naukám, filozofickým a náboženským tradicím? Možná to byl německý prozaik, básník a esejista Hermann Hesse (2. 7. 1877, Calw, Německo – 9. 8. 1962, Montagnola, Švýcarsko), laureát Nobelovy ceny za literaturu (1946), jehož dílo malíř též ilustroval. Snad to byla jeho nepříliš rozsáhlá próza Siddhartha (Siddhártha, 1922) s podtitulem Indická báseň představující pokus vyrovnat se s buddhistickou kulturní tradicí.

Vždyť některé Mistrovy obrazy jakoby k člověku promlouvaly zaříkadly a magickými formulemi buddhistických a hinduistických manter: přestože jejich smysl je nad chápání běžného smrtelníka, je v nich obsažena koncentrovaná moudrost, výsledek vyššího zjevení, prozření či dlouhodobého rozjímání. Možná i tyto obrazy, stejně jako některé zvláštní mantry, ochrání před duchovní újmou a poskvrnou, odvrátí útoky zlovolných sil, jiné přivodí mystické vytržení, další přinesou osvícení.

 

Óm! – Staniž se!

 

zkrácená verze

 

Touha

březen172015
PRAHA - výstava - SENÁT

Dovolte, abychom Vás pozvali

na výstavu obrazů z cyklu Odjinud.

Vystavuje malíř Antonín Vojtek ( Břeclav ).

Výstava bude slavnostně zahájena

v úterý dne 17. března 2015 v 17 hodin.

Výstavu uvede antropolog Jaroslav Malina.

V kulturním programu vystoupí herečka Milena Steinmasslová,

herečka Gabriela Vránová

a cimbálová muzika Primáš z Boleradic.

 

Výstava obrazů má multifunkční charakter.

Obrazy Odjinud zhudebnil Jaroslav Krček a doprovázejí je verše Jaroslava Maliny.

 

Nad výstavou převzal záštitu senátor Ing. Jan Hajda.

Těšíme se na setkání.

 

Výstava potrvá do 30. března 2015.

Vstup na vernisáž je na pozvánku a OP.Výstava bude instalována v Předsálí Jednacího sálu Senátu: vstup recepcí "A" z Valdštejnské ulice.

 

Pozor, máte-li zájem vernisáž navštívit,

kontaktujte nás na vojtek@vojtek-av.com !

 

Pozvánku vám zašleme.

březen142015
Vojtek kreslil "pod májú" - vzdal hold folkoru

gajdošská muzika a P. Huňař

chvilka v G 99 před vystoupením - J. Láníková, T. Tomšej, P. Huňař
 

Výstava Antonína Vojtka "Pod májú" byla slavnostně zahájena 13. března 2015. Vernisáž byla malým zastavením, které bylo plné hudby a výtvarného umění. Poděkování patří všem vystupujícím - Jasmíně Láníkové, Tadeáši Tomšejovi, Petru Huňařovi, gajdošské muzice Jana Huňaře ze Staré Břeclavi, dále Jaroslavu Švachovi a také rodinám vystupujích. Hudební program byl nádherným doplněním celého setkání, stal se důležitou součástí vernisáže.

 

V zaplněné Galerii 99 jsme prožili pěkné chvíle.

Přijďte se podívat,198 samostatná výstava A.V. potrvá do 30. dubna 2015.

Připravujeme pro návštěvníky také překvapení, které doplní výstavu v galerii v období Velikonoc.

 

V Galerii 99 bude vystavená obří kraslice.

 

 

foto R. Hasilová

březen132015
Folklor v obrazech - POD MÁJÚ

 

V pátek 13. března 2015 v 17 hodin zahájíme v Galerii 99 novou autorskou výstavu Antonína Vojtka - Pod májú.

V kulturní programu vystoupí pod vedením Jaroslava Švacha vítězové pěveckých a verbířských soutěží -

Jasmína Láníková,Tadeáš Tomšej, Petr Huňař

za doprovodu gajdošské muziky J. Huňaře ze Staré Břeclavi.

 

Těšíme se na jaro. Obrazy, hudba a popovídání s přáteli jistě potěší každého návštěvníka galerie. Přijďte, bude to téměř jarní setkání !

únor172015
Ivana Barazi v G 99

Ivana Barazi

Vážení návštěvníci, srdečně vás zveme do Galerie 99, kde pro vás máme stále nové obrazy.

Ivana Barazi

Tentokrát ukázka díla od malířky Ivany Barazi.

Ivana Barazi

únor172015
Filmová klapka po sedmé - NOKTURNO

Nokturno A. Vojtek

JIHOMORAVSKÁ KRAJINA A MINISALON - filmové klapky - Zlín festival patří neodmyslitelně k sobě. Tak hodně štěstí v aukci ! z ateliéru zdraví A.V.

leden202015
Grafika v Galerii 99

Karel Beneš

Vážení příznivci výtvarného umění. V galerii nyní uvidíte novou kolekci grafik, které jsou vystaveny pro období leden - březen. Novinky doplňují díla z depozitáře.

Jaroslav Blažek

Nabídka Galerie 99 je také obohacena o obrazy Marcely Vrzalové Sotgin.

Marcela Vrzalová

Těšíme se na setkání.

leden112015
OSLAVA narozenin - vernisáž

Již tradičně několikahodinová vernisáž v den narozenin, tentokrát na novém místě...

ateliér A.V. 10.1. 2015

Milí přátelé, bylo mi s vámi krásně. Děkuji za všechna osobní setkání, přání, telefonáty, maily...Každý takový den stojí za to. Tak zase za rok...

Vážím si vás!

Antonín Vojtek s rodinou

Za fotografie děkujeme R. Hasilové.

leden102015
81. nebo 18. narozeniny

Antonín Vojtek

Vážení přátelé, jak rád bych to číslo otočil na 18.

Stalo se tradicí, že se v tento den setkáváme v Galerii 99, tentokrát bych vás rád pozval do rozšířené Galerie a ateliéru A.V. na ul. J. Moláka 3 v Břeclavi. Je ještě čas...tak podrobnosti později. S úctou A.V.

***

Budu se na Vás těšit od 10-18 hodin. Více v dopise...

dopis - pozvání

leden12015
NOVOROČNÍ POZDRAV 2015

Vážení návštěvníci, milí přátelé, příznivci výtvarného umění, každoročně usedám na Nový rok ke stojanu, abych maloval. Stále je pro mě kreslení a malování velká radost a láska.

I v letošním roce se těším na setkávání s vámi a zdá se, že také bude jubilejní 200 výstava. Ano, zdá se to neuvěřitelné...tolikrát jsem připravoval kolekci obrazů, posílal pozvánky, instaloval výstavy a povídal si s vámi. Letos to mám v plánu 4x. Ať nám všem slouží zdraví a neupouští nás štěstí. A.V.

1. ledna 2015

 

Galerie 99 dále pokračuje v pravidelné výstavní činnosti. Čekají nás výstavy v naší galerii a v galeriích mimo Břeclav. Plánujeme vydání další knížky, křest kalendáře...bude to pěkný rok. Včas vás budeme informovat.Těšíme se Jitka a Antonín Vojtkovi

prosinec312014
Kalendář s obrazy A.Vojtka pro rok 2015

Kalendář Jižní Morava - Krajina mého srdce je v prodeji za 200 Kč, kniha Buď vůle Tvá - zpráva o mém srdci také 200 Kč. Kalendář i knihu zasíláme poštou, balné neúčtujeme, poštovné dle platných aktuálních tarifů.

Můžete je také zakoupit v Galerii 99 Slovácká ul. 2587, Břeclav nebo v ateliéru A.V..

 

Všechny objednávky průběžně vyřizujeme !

Můžete objednávat telefonicky 723 887 977 nebo na adrese vojtkova@vojtek-av.com. Ozveme se vám obratem a domluvíme vše potřebné, osobní přání.

 

Kalendář má tradiční formát A3, kvalitní papír 300 gr.,obsahuje reprodukce obrazů A.V. a fotografie prof.J. Pirka, má celkem 10 listů. Kalendář je sběratelskou záležitostí, výtvarným dílem a jednoznačně propaguje krásu Jihomoravského kraje a to v celé České republice a také v zahraničí.

 

Atmosféru KŘTU nám přiblíží video fotografky Ing. R. Hasilové. Děkujeme za spolupráci.

prosinec152014
vánoční amosféra...

V pátek 12. prosince v Galerii 99 zavládla pravá vánoční atmosféra. Vůně jehličí, voňavého občerstvení a  tradičního "františka" naladila návštěvníky k malému rozjímání a zastavení se. Rozdávala se dobrá nálada, úsměvy, poděkování a také výtvarné dárky. Vzpomínalo se a také plánovalo.

Rok 2015 bude v Galerii 99 opět zajímavý. Přijďte se podívat, těšíme se ! s úctou Jitka a Antonín Vojtkovi a spolupracující umělci

kytara - Luděk Němeček

 

foto R.Hasilová

prosinec122014
VÁNOČNÍ SETKÁNÍ

Štědrovečerní čekání ...Julie Vojtková

 

Tradiční setkání pro návštěvníky Galerie 99 a příznivce umění v předvánočním čase.

prosinec12014
Adventní přání a PF 2015

Vážení přátelé,

čas adventu je zde. Je to čas zklidnění, je to doba radostného očekávání, dobročinnosti, rozjímání. Náš uspěchaný život, nám často takové zastavení nedovolí. Proto věnujte chvilku svého času, posaďte a vzpomínejte...

Přejeme vám klidné dny měsíce prosince 2014, děkujeme všem za přízeň a podporu a vzpomeňte si s námi na KŘEST knihy a  kalendáře s obrazy A.V. pro rok 2015.

Ať nám nový rok 2015 přinese vše dobré !

S úctou Jitka a Antonín Vojtkovi

Galerie Reistna-kalendář bude rokem 2015 provázet i spisovatelku I. Obernannovou - Valtice, Galerie
 

listopad302014
DÁRKY z Galerie 99

Oldřich Eichler

Po náročném programu roku 2014 pořádá Galerie 99 každoroční předvánoční výstavu : Dárky z galerie. Galerie nabízí umělecké originály všech žánrů, obrazy, keramiku, dřevěné sochy a další. Upozorňujeme, že nový kalendář A. Vojtka s obrazy jižní Moravy a kniha A. Vojtka „Buď vůle Tvá“ je právě k dostání výhradně v Galerii 99. Stále platí akční sleva.

Eduard Milén

Stanislav Vajce
 

  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   >   >>  

Všechna práva vyhrazena

Použití pouze s písemným souhlasem autora

Galerii 99 nyní najdete také na facebooku

Videa z akcí

 

Užití cookies

Užití cookies

Navštívíte-li webové stránky vojtek-av.com a kteroukoli jejich subdoménu, jsou na nich v některých případech použity tzv. cookies.

Jedná se o tyto případy:

- Hlasujete v anketě: do cookies je poznamenáno, že jste hlasovali, abyste nemohli v téže anketě hlasovat znovu.

- Nakupujete v e-shopu: do cookies se zaznamenávají údaje z košíku i Vaše osobní údaje, které jsou po potvrzení nákupu opět smazány.

- Čtete články: do cookies se poznamená údaj o kliknutí na článek pro účely statistiky čtenosti článku.

Použití cookies můžete kdykoliv zakázat v nastavení svého internetového prohlížeče. Stránky pak budou fungovat stejně s výjimkou výše uvedených funkcí.
Pro nakupování povolte cookies a javascript

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 8. 4. 2024